Nyitókép: SITA/ Diana Černáková

 

Május 11-én, csütörtökön tölti be 50. életévét Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök és pénzügyminiszter, az OĽANO mozgalom alapítója és vezetője.

 

Igor Matovič 1973. május 11-én született Nagyszombatban, ahol a Ján Hollý Gimnáziumban érettségizett. 1993 és 1998 között a pozsonyi Comenius Egyetem Gazdálkodástudományi Karán tanult pénzügyi menedzsment szakon.

 

2002-ben megalapította a nagyszombati regionPRESS kiadót. A politikába 2010-ben lépett be, amikor a szlovák parlament képviselője lett. Az általa alapított Obyčajní ľudia (OĽ) polgári társulás három másik tagjával együtt a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt jelöltlistájának utolsó négy helyén indultak a 2010-es választásokon. A preferenciaszavazatoknak köszönhetően a 150. helyről a negyedik helyre „karikázta fel magát”.

 hirdetes_300x300  

 

2011 februárjában kizárták az SaS parlamenti klubjából. Ez azután történt, hogy a szavazás során támogatta a Smer-SD állampolgársági törvénymódosítási tervezetét, amellyel a partnerek szerint megsértette a koalíciós szerződést.

 

20111. október 11-én az ún. Eurovalról szóló szavazást Iveta Radičová miniszterelnök a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte egybe. Mivel a javaslat nem ment át (Matovič, valamint kollégái, Viskupič és Jurinová a nem szavazó képviselők között volt), a kormány megbukott, és 2012 márciusában előrehozott választásokat tartottak.

 

Matovič ekkor már elhatározta, hogy saját politikai mozgalmával, az OĽANO-val vág neki a választásoknak, melyet a belügyminisztérium 2011. november 11-én jegyzett be. A mozgalomnak a kezdetektől Matovič a vezetője. A márciusi parlamenti választásokon az OĽANO mozgalom a szavazatok 8,55 százalékát szerezte meg.

 

A 2016-os parlamenti választásokon Matovič összefogott a NOVA mozgalommal, amelynek élén Daniel Lipšic állt. Az OĽANO–NOVA csoport a szavazók 11,02 százalékát szerezte meg.

 

A 2020. február 29-i parlamenti választáson az OĽANO, a NOVA, a Keresztény Unió (KÚ) és a Zmena zdola csoportosulás együtt harcolt a választók szavazataiért. Az Egyszerű Emberek a szavazatok 25,02 százalékával nyerték meg a választásokat, Matovič 498 740 preferenciaszavazatot kapott.

 

2020. március 4-én Zuzana Čaputová államfő az új kormány megalakításával bízta meg. 2020. március 13-án az OĽANO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí megállapodtak egy új kormánykabinet megalakításáról. Az államfő 2020. március 21-én nevezte ki Igor Matovič új kormányát.

 

A hosszan tartó koalíciós válság megoldása érdekében 2021. március 28-án bejelentette, hogy eláll a partnereivel szembeni követeléseitől, és tisztséget cserél a kormányban Eduard Heger (akkor még OĽANO) pénzügyminiszterrel.

 

Matovič miniszterelnök lemondását Zuzana Čaputová államfő 2021. március 30-án fogadta el, az új Heger-kormányt pedig 2021. április 1-jén nevezte ki. Ebben Matovič töltötte be a pénzügyminiszteri posztot.

 

Kevesebb mint két év pénzügyminiszteri munka után 2022. december 15-én, a Heger-kormány összeomlásának napján megérkezett az elnöki palotába, hogy benyújtsa lemondását, és bár aláírta, az utolsó pillanatban meggondolta magát. A pénzügyminiszteri posztról végül 2022. december 23-án mondott le, és ismét parlamenti képviselőként kezdte meg mandátumának gyakorlását.

 

Igor Matovič nős. Felesége Pavlína Matovičová, akitől két lánya született, Rebeka és Klára.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!