Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az Európai Szocialisták és Demokraták Ep-frakciója továbbra is foglalkozik a Smer kizárásával – írta meg az Euractiv.

 

A frakció elnöke, Iratxe García Pérez megerősítette a sajtónak, hogy továbbra is aktuális a Smer kizárása az S&D soraiból, és a legközelebbi frakcióülésen is tárgyalni fognak a témában.

 

Ha a Smert kizárnák, az azt jelentené, hogy a párt három EP-képviselője elvesztené európai pártcsaládját. A pártcsaládba tartozás az EP-beli működés szempontjából a képviselőknek fontosabb, mint az anyapártbeli tagság – legalábbis az Euractiv szerint.

 

 hirdetes_300x300  

A Smer kizárása azután került ismét terítékre, mert az EP-képviseelők két nyílt levélben is a párt kizárását szorgalmazták. Az egyik alkalommal azt rótták fel Robert Fico pártjának, hogy egy kassai tüntetés során 2021 augusztusában az ĽSNS-szel és a Republika szélsőséges pártokkal akartak egy pódiumon szerepelni. A S&D szerint a „fasisztákkal” való ilyen együttműködés „összeegyeztethetetlen a pártcsalád értékeivel”.

 

A nyílt levelet nyolc szlovák EP-képviselő írta alá – a nem smeresek közül csak az SaS-es Eugen Jurzyca nem csatlakozott.

 

A másik nyílt levél amiatt született, hogy márciusban a Smer elnöke, Robert Fico a „Wehrmacht behívásaként” jellemezte a Szlovákiában állomásozó NATO-egységek számának növelését, az orosz-ukrán háborút pedig az USA és Oroszország konfliktusának tartja, ami Ukrajna területén zajlik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!