Nyitókép forrása: Körkép.sk/KZS

 

Az MKP platform szombaton határozott arról, kiket indít a Szövetség-Aliancia választási listáján, amelyben a konzervatív platform 75 hellyel rendelkezik. A bejelentést nagy várakozás előzte meg, tekintettel arra, hogy a legfontosabb kérdés Gyimesi György parlamenti képviselő jelölése vagy nem jelölése volt. A Most-Híd platform korábban többször azzal fenyegetőzött, hogy Gyimesi listára vétele a vegyespártiak távozását vonja maga után. Fontos kiemelni, hogy a politikai kötélhúzás ezzel még nem ért véget, az MKP platform mai határozata pusztán javaslat, a végső szó az Országos Tanácsé. Forró Krisztián országos pártelnök üzent a „párton kívülről bekiabálóknak” is.

 

Berényi József, az MKP platform elnöke elmondta, a választási listán a konzervatív platform részéről három megyei alelnök, 19 megyei képviselő, 21 polgármester, 6 alpolgármester és 22 helyi képviselő, valamint egy parlamenti képviselő kapott helyet.

 

„Ez azt mutatja, hogy ezek az emberek már bizalmat kaptak megyei és helyi szinten, most pedig azért kérik a választók bizalmát, hogy az összegyűjtött tapasztalatot tudjuk kamatoztatni a parlamentben is”

 

Íme, a Szövetség-Aliancia befutó helyeinek listája Gyimesivel

 hirdetes_810x300  

 

fogalmazott. Berényi szerint a szombaton elfogadott választási lista „nagyon jó”, és meggyőződése, hogy jó esélyekkel vághatnak neki az előrehozott választásoknak. 

 

Elmondta, hogy a platform hosszú vita után megszavazta, hogy Gyimesi György a lista 150. helyéről indulhasson. A platform országos tanácsa 35 tagú, titkos szavazáson pedig 30 tag támogatta Gyimesi György felvételét a listára, 1 „nem” szavazat volt, négyen pedig tartózkodtak.

 

Berényi hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni azt az elvet, miszerint a platformok jelöléseibe egy másik platform nem szól bele. Szerinte nem egészséges, ha az egyik platform meg akarja mondani a másiknak, hogy kit vehet fel a saját listájára, és kit nem.

 

„Meg kell őrizni a pártot abban az egységében, ami van, el kell fogadni, tolerálni kell a más véleményt, amennyiben ez a tolerancia érvényesül, annak nemcsak a szlovák oldal felé kell érvényesülnie, hanem magyar-magyar viszonylatban is”

 

szögezte le. Hozzátette,

 

„Gyimesi György érkezésével arra számítunk, hogy olyanok is szavaznak majd erre a listára, akik esetleg máshova szavaztak volna”

 

emelte ki.

 

Forró Krisztián üzent a bekiabáló(oligarchák)nak is

 

Forró Krisztián országos pártelnök hangsúlyozta, hogy az MKP platform mai határozata csak egy javaslat, a végső listát a három platform közös Országos Tanácsa hagyja jóvá. (Magyarul: a mai döntéssel még messze nem zárult le a Gyimesi-vita – a szerk.)

 

„Örülök, hogy Gyimesi György belátta, hogy csak együtt tudunk erősek lenni”

 

mondta Forró.

 

Forró kiemelte, hogy „az elkövetkező napok meg fogják mutatni, ki az, aki a toleranciát valóban komolyan gondolja és nem csak beszél róla, az is kiderül, ki az aki az egységet is komolyan gondolja, és ki az, aki ezzel szemben fel akarja azt bomlasztani”.

 

Forró üzent a „párton kívülről bekiabálóknak” is, amellyel akár Világi Oszkár oligarchára is gondolhatott, aki néhány nappal ezelőtt élesen kritizálta az MKP platformot Gyimesi György listán szerepeltetése miatt és Forró Krisztiánról kijelentette, hogy csak „véletlenül” lett pártelnök.

 

„Ha megengedik, üzennék azoknak, akik a párton kívülről szoknak bekiabálni, mert ehhez szoktak. Véletlenek nincsenek. Mi a politikai felelősségünk teljes súlyával hozunk döntéseket és nem egyéni érdekeket helyezünk előtérbe, hanem a közösségünk érdekeit”

 

mondta Forró.

 

Gyimesi Görgy: Hazatértem

 

Gyimesi György azzal a kijelentéssel kezdte, hogy „Hónapok óta tartó tárgyalások után végre hazatértem, és sajátjaim között vagyok”. Gyimesi arról beszélt, hogy az intézményi politikai képviselet létrehozása érdekében tett lépések törvényszerűen a Szövetséghez vezették. Köszönetet mondott Forró Krisztiánnak és Berényi Józsefnek a konstruktív tárgyalásokért és a platform Országos Tanácsának pedig a belé fektetett bizalomért.

 

Elmondta, hogy egyelőre még nem lépett be a Szövetségbe, előtte bizonyítani akar a választóknak.

 

„Amennyiben a választók megtisztelnek a karikázásukkal és jó eredményt érek el, akkor fogom úgy érezni, hogy itt a helyem”

 

mondta. Később újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy kapott egy nagyon vonzó ajánlatot Igor Matovičtól: előkelő helyet az OĽANO választási listáján, forrásokat a kampányhoz és kommunikációs szabadságot (Gyimesi véleménye többek között a külpolitikai kérdésekben szöges ellentétben áll az OĽANO álláspontjával).

 

„Én ezt az ajánlatot elutasítottam, hogy egy egységes pártot tudjunk létrehozni. Nagyon kényelmes lett volna (…), de nem ezt választottam, mert azt akarom, hogy a magyar választóknak legyen politikai képviselete a parlamentben október 1-jétől”

 

mondta.

 

A Most-Híd jogilag nem is tud távozni a pártból

 

Az újságírói kérdésekre reagálva Forró Krisztián elmondta, hogy jogilag a Most-Híd, mint platform nem tud távozni a Szövetségből. Az ugyan megtörténhet, hogy a Most-Híd platform néhány tagja távozhat a pártból, ettől még a Most-Híd platform a Szövetség része marad, és minden, alapszabályból fakadóan neki járó szervezeti struktúra, kvóta szintén változatlanul megmarad.

 

„Amíg vannak tagjai, a [Most-Híd] platform működik”.

 

A fenti nyilatkozatokból azonban kitűnik, hogy a Gyimesiről szóló platformok közötti vita még csak most fog felpörögni. Hétfőn, azaz május 15-én ül össze a párt grémiuma, amelyben az egyes platformok két-két mandátummal rendelkeznek. Ez a grémium foglalkozik majd a választási listák kérdésével.

 

Forró elárulta, hogy az MKP platform azt javasolta a másik két platformnak, hogy demokratikus módon a platformok közös országos tanácsi ülésén szavazzanak Gyimesi listabeli szerepeltetéséről titkos szavazással.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.