Nyitókép: Facebook/screenshot

 

A Hlas-SD bírálja a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába szállítását. Arra kérik a szakértői kormányt, hogy kérjen elemzést a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságától. A párt egyúttal bírálta a Jaroslav Naď volt védelmi miniszter által nemrég közzétett jogi elemzést is.

 

A Hlas kitart amellett, hogy a vadászrepülőgépek adományozása komoly külpolitikai kérdés volt, így a kormánynak, amellyel szemben korábban bizalmatlanságot szavaztak, nem volt felhatalmazása ilyen lépés megtételére.

 

Erik Tomáš, a párt alelnöke szerint a legtisztább az lenne, ha valamelyik illetékes intézmény véleményt kérne az Alkotmánybíróságától arra vonatkozóan, hogyan járjon el az ilyen ügyekben. Ezt Zuzana Čaputová államfő, vagy maga a kormánykabinet is megtehetné.

 hirdetes_300x300  

 

Matúš Šutaj Eštok azt állítja, hogy ehhez a lépéshez az ideiglenesen kinevezett kormánynak a törvényhozó testület jóváhagyására lett volna szüksége. Ezt azonban nem kérték.

 

A Naď által közölt elemzést többször is „papírcafatnak” nevezte, és bírálta azt is, hogy a dokumentumot a közösségi oldalán tette közzé. Szerinte a kormány úgy tesz, mintha közönséges nemzetközi megállapodásról lenne szó, de Šutaj Eštok meggyőződése, hogy ez alapvető külpolitikai kérdés.

 

 „A megbuktatott kormánynak nem volt alkotmányos hatásköre arra, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnába” – zárta szavait. Šutaj Eštok szerint az előző kormány tudatosan sértette meg az alkotmányt, bár figyelmeztették rá, és ha el akarta volna kerülni a kételyeket, akkor az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!