Nyitókép: RTVS/screenshot

 

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) vezetőjének leváltására irányuló kérdés továbbra is nyitott, Ľudovít Ódor miniszterelnök csak a helyzet pontos megismerése után kíván döntést hozni, és minden szempontot, az érveket és ellenérveket is mérlegelni szeretné. Mindemellett találkozni szeretne az SIS igazgatójával, Michal Aláčcsal és Štefan Hamran rendőrfőkapitánnyal is. Ódor ezt az RTVS 5 perc múlva 12 c. vasárnapi politikai műsorában nyilatkozta.

 

Ódor emlékeztetett arra, hogy a SIS igazgatójának lecserélése nem egy hétköznapi személycsere, de elismerte, hogy vannak „vörös vonalak”, amelyek átlépését a SIS igazgatói pozíciójának betöltésekor nem fog elfogadni.

 

„Tehát ha Aláč folytatná, akkor csak bizonyos feltételekkel, és ha megszegné ezeket a feltételeket, akkor jönne a csere. Nem szeretek azonban csak politikai nyilatkozatok alapján dönteni“

 

 hirdetes_300x300  

– hangsúlyozta Ódor.

 

Emlékeztetett arra, hogy kabinetje alapvető kihívása, hogy békésen elvezesse az országot a szeptemberi választásokig. Így fogja megközelíteni a SIS és a rendőrség közötti feszültséget is. „Tehát ha egyik vagy másik oldalról a jelenleg folyó ügyek megzavarása fenyegetne, akkor egy pillanatig sem fogunk habozni” – mondta Ódor.

 

Elismerte, hogy kormánya az államháztartás helyzete miatti kihívással néz szembe. „Nem néz ki jól” – erősítette meg Ódor, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a mostani törvénykezési vihar az államháztartásra óriási hatást gyakorló javaslatokkal még tovább ronthatja a helyzetet.

 

„A parlamenti ülés minden napján fennáll a deficit súlyosbodásának és az alacsony színvonalú jogszabályok elfogadásának veszélye”

 

– mutatott rá a kormányfő, aki bízik benne, hogy a képviselők között végül győzedelmeskedni fog az országért való felelősség.

 

A kormányfő kritikusan nyilatkozott az uniós források lehívásáról is.

 

„Arra számítottam, hogy rossz lesz, de a valóság azt mutatta, hogy még rosszabb”

 

– ismerte el. Ezért úgy látja, hogy kabinetjének szerepe az összes olyan folyamat felgyorsítása, amely lehetővé teszi a hatékonyabb merítést.

 

„Azonnal elkezdtünk dolgozni a B és C tervvel is, hogy ne veszítsük el a pénzt, de mélyreható elemzést végzünk, hogy döntést tudjunk hozni, és meg tudjuk mondani a leendő kormánynak, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni, illetve milyen feltételekkel lehet ezt megtenni”

 

– tette hozzá Ódor.

 

A kormányfő a bizalmi szavazással kapcsolatban azt mondta, nem fog tárgyalni azokkal a politikai pártokkal, amelyek nem érdekeltek a dolgok konstruktív megközelítésében.

 

„A többiekkel két körben próbálnánk ki, először bemutatom a prioritásokat a párt vezetőinek, majd megbeszéljük velük, hogy érdekükben áll-e őket támogatni vagy sem”

 

– jelentette ki.

 

„Mindenesetre szeretnénk bemutatni nekik a prioritásainkat, úgy gondolom, hogy érdekes lehet számukra hallani, hogy mi, szakértői kormányként mit tartunk fontosnak ennek az országnak a jövője szempontjából”

 

–hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.