Nyitókép forrása: Plus 7 dní

 

Nem igaz, hogy szétvertem a Szövetséget, ezt a liberális sajtó próbálja elhinteni. A Szövetség nem esett szét, pár ember távozott a Most-Híd platformból. Azokról a progresszív beállítottságú személyekről van szó, aki a jelenlegitől eltérő irányt képzeltek el a párt számára – jelentette ki Gyimesi György egykori parlamenti képviselő, aki a Szövetség választási listáján indul az előrehozott választásokon. Gyimesi a Plus 7 dní stúdiójában vitázott Ľuboš Blahával (Smer).

 

„Valójában a Most-Híd platform esett szét, de a platform regionális politikusaiból többen is maradtak a platformban. A Szövetség egységes és egységesebb, mint bármikor korábban”

 

fogalmazott.

 

Arra a kérdésre, hogy a Most-Híd egy részének távozásával a Szövetség nem kockáztatja-e, hogy nem jut be a parlamentbe, azt válaszolta:

 hirdetes_300x300  

 

„Én nem számolok ezzel a forgatókönyvvel. Én azért vagyok a Szövetségnél, hogy a párt bejusson a parlamentbe, hogy a nemzeti közösségeknek legyen intézményi parlamenti képviselete annak érdekében, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a választások után olyan kormánya legyen Szlovákiának, amely első-, másod- és harmadsorban is az ország polgárainak érdekeit tartja szem előtt, nem pedig más hatalmak, Brüsszel vagy Washington érdekeit. Azt akarjuk, hogy visszatérjen a társadalmi nyugalom. Amikor a magyar pártok is ott voltak a kormányban, nyugalom volt, biztonság, és a stabilitás szavatolói voltak”

 

emelte ki.

 

Ódor Lajos kormánya kapcsán kijelentette, hogy soha nem szavazna bizalmat egy ilyen kabinetnek.

 

„Semmilyen körülmények között sem támogatnám Zuzana Čaputová kormányát, még akkor sem, ha alkotmányos szempontból ideális körülmények között jön létre, de a körülmények messze nem voltak ideálisak”

 

mondta. Példaként megemlítette, hogy Michal Palkovič egészségügyi miniszter a kormány megalakulásakor azt közölte a közösségi hálón, hogy elfogadta Zuzana Čaputová felkérését a poszt betöltésére.

 

„Az alkotmányjogi szokások teljesen mások. Először a miniszterelnököt nevezik ki, és ő alakít kormány, amely bizalmat kér a parlamenttől. Itt nem ez történt. Čaputová államfő kinevezte a kormányát, amelyet Szlovákia nem lát szívesen, annak ellenére, hogy a liberális sajtó már most arról ír, hogy ez lesz majd Szlovákia történetének legjobb kabinetje. Ez a kormány biztosan nem az emberek érdekeit fogja szolgálni”

 

fogalmazott. Később Szlovákia szuverenitását érintő kérdésre Gyimesi kifejtette:

 

„Eduard Heger kormánya még azelőtt teljesítette Brüsszel és Washington kéréseit, mielőtt kimondták volna őket. Én emlékszem, mikor idelátogatott Lloyd Austin [amerikai védelmi miniszter], és Jaroslav Naď milyen szerelmesen tekingetett rá, majd pár nappal később az S-300-as szlovák légvédelmi rendszert már titokban elszállították Ukrajnába. (…)”

 

emlékeztetett.

 

A műsorvezető a magyarországi sajtószabadságot és jogállamiságot is firtatta, ezzel kapcsolatban Gyimesi kiemelte, hogy Brüsszel csak azért támadja a magyar kormányt, mert konzervatív kormányról van szó, a magyar ellenzék pedig hosszú évek óta képtelen helyzetbe kerülni, saját tehetetlenségéből fakadóan.

 

 „Orbán Viktor kormánya demokratikus titkos szavazáson kapott bizalmat az emberektől”

 

mondta.

 

A tejes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.