Nyitókép: rtvs reprofoto

 

Nem akármilyen szaltó mortálét mutattak be nekünk a Szövetségből távozó, többszörös áruló hidasok. Eddig ugyanis mint láthattuk, ahol csak tehették, fotózkodtak a „stratégiai partner” magyar kormányzattal. Ha éppen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár volt kéznél akkor vele, de ott sunnyogtak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a magyar kormány tagjainak környékén is. Jelezve, hogy ők bizony szintén magyarok, a magyar érdekképviselet, mi több, a nemzeti alapú, etnikai politizálás letéteményesei.

 

Majd betoppant Gyimesi György a Szövetségbe, aki maga is vállaltan patrióta, nemzeti, konzervatív eszméket vall, mire az addig magyarkodó hidasok hirtelen szétreppentek, mint a verebek, amikor macskát látnak.

 

 hirdetes_300x300  

Összeálltak a Fidesz egyik legfőbb kritikusával

 

Egészen a korábbi kormányfő, a politikából egyszer már visszavonult, most pedig Kékek (Modrí) név alatt pártot alapító Mikuláš Dzurindához futottak. Dzurinda egyébként a Fidesz egyik legnagyobb kritikusa az Európai Néppártban, amit csak azért említünk, mert szavai számítanak. Ő ugyanis a Néppárt agytrösztjének, az Európai Elemzések Központjának vezetője Brüsszelben.

 

Nos, az áruló hidasok a Szövetségből való távozásuk másnapján azonnal meg is egyeztek a Kékekkel a közös indulásról. Aki legalább tévében figyeli a politikát, az tudja, hogy ilyen egyezségek nem születnek egyik óráról a másikra. Elég nyilvánvaló, hogy a hidasok már régóta készítették elő a terepet. Ennyit őszinteségükről és szavahihetőségükről. Oda fordulnak, ahol épp hasznot remélnek. Magyar és szlovák oldal között forognak, mint a szélkakas.

 

A lényeg azonban csak most jön. Mikuláš Dzurinda a szlovák közmédia műsorában legutóbb elmondta, miért fogtak össze a Most-Híddal. (Értsd, miért fogott össze két mérhetetlen támogatottsággal rendelkező párt.)

 

Azonos értékrendet vallanak

 

Dzurinda eldicsekedett azzal, hogy a a Kékek (Modrí) és a Most-Híd 2023 között értékrendbeli és ideológiai azonosság van. Majd elmondta azt is, hogy ő maga KDH-sként (Kereszténydemokrata Párt) nőtt fel politikailag, a Most-Híd pedig az MKDM (Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom) szárnyai alatt. Csakhogy ez nem igaz. Az MKDM ugyanis az MKP-ban, azaz a Szövetségben maradt. A Most-Hídba a liberális, progresszív értékrendet vallók találták meg a számításaikat. Nincs ezzel sem gond, csak legyünk pontosak.

 

Solymos László, Most-Híd 2023. Kép forrása: rtvs reprofoto

 

Majd Solymost és Bugárt emlegette azzal, hogy ha az értékrend terén egyezség van, akkor összhang lesz a programot illetően is.

 

Hiszen, mint mondta, a 21. században szerinte nincs már helye az etnikai politizálásnak, hanem azoknak az egyéb értékeknek, melyeket közösen vallanak. Értsd, a Most-Híd a múlt héten, a múlt hónapban, a múlt évben Potápi, Czimbalmosné, Semjén, stb. mellett pózolva még az etnikai politizálás mellett tette le a lantot (mert épp abból remélt hasznot.) Ma viszont, Dzurindával együtt már egységesen azt vallják, hogy az etnikai politizálás a 21. században elavult dolog.

 

Kire van szükség, és kire nincs

 

Ember legyen a talpán, aki nem szédül bele ezekben a hátraszaltókba, amit a hidasok bemutatnak nekünk. Nem csoda, hogy távozásukkal a Szövetség is fellélegzett, és az IPSOS szerint hónapok óta nem mérték a pártot olyan magasan, (3,8 %), mint most. Mindezt jobbára Gyimesinek köszönhetően, aki egyedül dolgozott, dolgozik, miközben a Szövetség egyes platformjai egymást támadták, vagy épp, az Összefogás részéről hibernálták magukat. Szépen látni tehát, hogy kire van szükség, és kire nincs. Jól látni azt is, ki az, aki hoz, és ki az, aki csak van, de érdemben nem tesz hozzá.

 

Dzurinda és Solymos, a Kékek és a Modrí tehát együtt próbálják majd meggyőzni a kampány során a felvidéki magyarságot arról, hogy az etnika politizálás már avítt, elavult, múlt századi csökevény. Egészségükre.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.