Nyitókép forrása: Körkép.sk/KZS

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök három hét haladékkal ajándékozta meg a jobboldal atlantista mikropártjait, hogy legyen idejük az összefogási folyamatokra. Annak ellenére, hogy Kollár korábban megígérte – mímelt elégedetlenséget színlelve a választások késői, szeptemberi időpontja miatt –, a lehető leghamarabb kihirdeti a választásokat. Az első lehetséges dátum május 23., tehát a mai nap lett volna.
Ehelyett Kollár június 9-én hirdeti ki a választásokat, vagyis marad három hetük a kis pártoknak, hogy hivatalossá tegyék közös indulásukat. Más kérdés, hogy a liberális jobboldal olyannyira széttagolt, hogy gyakorlatilag esélytelenek egyesülnének esélytelenekkel. Elemzők szerint az 5 százalékos küszöb alatti pártok közül épp a nemzeti vonalnak van a legtöbb esélye a bejutásra: az SNS-nek és a Szövetségnek.

 

„Mozgalmunk, a Sme rodina normális szeretne lenni minden téren. Mi normálisak vagyunk, ezért nem akarunk más pártoknak rosszat. Ha ma kihirdetném a választásokat, elvenném tőlük a lehetőséget, hogy összefogjanak, megállapodjanak, tárgyaljanak. Ezért a lehető legkésőbbi időpontra halasztom [a választások kihirdetését]. Ez valószínűleg június 9., péntek lesz”

 

indokolta a döntését Kollár.

 

A jobbközépként emlegetett liberális-atlantista jobboldal terén a helyzet kaotikus és nemegyszer megalázó. Eduard Heger exkormányfő pártja, a Demokrati 3,4 százalék körül mozog, és nincs senki, aki mentőövet dobna neki, hogy legalább matematikai esélye legyen a bejutásra. A Most-Híd–Modrí–Magyar Fórum trió vasárnap csúnyán kikosarazta. Jelenleg Lucia Ďuriš Nicholsonová pártjával, a Jablkoval tárgyalnak. Ez utóbbi párt azonban hivatalosan még nincs is bejegyezve.

 hirdetes_300x300  

 

Mikuláš Dzurinda Modrí nevű pártja a Magyar Fórummal és a Most-Híd 2023-mal egyesülhet. A Most-Híd 2023 alig pár napos képződmény, így annak pártpreferenciái nem ismertek, a Modrí viszont nagyjából 1,5 százalékon, a Magyar Fórum pedig 0,6 százalékon áll.

 

A magát egyre inkább középre toló OĽANO is még tárgyal a KÚ-val (Keresztény Unió) és a NOVA-val való közös indulásról, és újabban egyre valószínűbb, hogy a Za ľudí is az OĽANO-ban próbálja meg elkerülni a teljes megsemmisülést, miután két képviselője a háromból átigazolt a Demokratihoz.

 

A HLAS ragaszkodott az önálló induláshoz, ám ez csak azt jelentette, hogy közös lista helyett magába olvasztotta a Drucker-féle Dobrá voľba tagságát, Tomáš Drucker pedig alelnöki posztot kapott a HLAS-ban.

 

A KDH hatalmas mediális és külföldi (értsd ezalatt az Európai Néppártot) nyomás ellenére is kitartott az önálló indulás mellett, és sokadszorra is elutasította a Demokrati megmentését.

 

Az SaS is önállóan indul, bár esélye a bejutásra egyre kevesebb – igaz, még négy hónap van a választásokig. A SaS az elmúlt három év szélkakaspolitikája után az egyik legkisebb koalíciós potenciállal rendelkezik a parlamenti pártok közül. Jelenleg 5 százalékon ingadozik, egyes felmérések többször a parlamenti küszöb alá mérték.

 

A PS is önállóan indul, a progresszívok jelenleg a harmadik helyen állnak a felméréseken. Szintén önállóan vág neki a választásoknak a szélsőséges Republika, amelynek tagjai az ĽSNS-ből szakadtak ki – nyilván megszületésük körülményei is megkövetelik, hogy legalább egy választáson átessenek, így számukra az önálló indulásnak nem is volt alternatívája.

 

Míg a liberális pártok térfelén esélytelenek próbálnak más esélytelenekkel összefogva bejutni valahogy a parlamentbe, a nemzeti oldalon lévők sokkal jobban állnak.

 

A Szövetség a legutóbbi IPSOS-felmérés szerint is kezdi stabilizálni pozícióját, megszabadult a Most-Híd platform azon részéről, amely belső ellenzékként dolgozott a párt sikere ellen. Ráadásul elemzők szerint a Szövetség egyike annak a két 5 százalék alatti pártnak, amelynek valós esélye van arra, hogy bejusson a parlamentbe. A másik az SNS lehet.

 

„Mindkét párt hosszú ideje az 5 százalékos küszöb alatt mozog és megfelelő mozgósítás és körülmények között túlléphetik ezt a küszöböt. A többi párt esetében inkább csak kis választói csoportok összefogásáról van szó, a pártpreferenciáik elhanyagolható szinten állnak. Sok párt ezek közül csak saját vezetőik személyes projektjeinek eszközei, és ezek a vezetők nem értették meg, hogy tudni kell emelt fővel távozni”

 

idézte a Pravda baloldali portál Juraj Marušiakot, a Szlovák Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének politológusát, aki sem a Demokrati, sem a Modrí esetében nem számít sikerre. 

 

A Szövetségen kívül a másik 5 százalék felé törő párt az SNS, amely ráadásul sikeresen állapodott meg több kisebb párttal. Az SNS-t legutóbb 4,9 százalékra mérték a felméréseken.

 

Andrej Danko pártja meggyőzte a közös indulásról a Život nevű pártot, amelynek élén Tomáš Taraba áll, és benne van Filip és Štefan Kuffa is. Nem sokkal később bejelentette, hogy az SNS-szel közösen indul a Slovenský Patriot is, amelynek vezetője Miroslav Radačovský EP-képviselő. Legutóbb pedig a Národná koalícia adta be a derekát. Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy az SNS közös indulásra bírja a KSS-t, a kommunista pártot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.