Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Szlovákia továbbra is teljes erőből Ukrajnát fogja támogatni, a béke csak azt jelentheti, hogy Ukrajna teljes területe felszabadul, a V4 politikai egységét pedig Magyarország törte meg. De milyen jó, hogy a V4 és benne Magyarország 1998-ban azért a nehéz időkben is kiállt Szlovákia mellett. Miroslav Wlachovský, az új szlovák külügyminiszter retorikája a megszokott kettős mércékre és atlantista szófordulatokra épül, és minden jel szerint a legtöbb, amit elvárhatunk tőle, hogy Káčertől eltérően kevesebb vulgáris kifejezést fog használni.

 

Wlachovský a liberális Aktuality.sk hírportál podcast műsorában beszélt Ukrajna támogatásáról, a V4-ről és Magyarországról.

 

Az új szlovák külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Szlovákia mivel tudná még támogatni Ukrajnát azután, hogy az átadható szlovák fegyverkészletek megcsappantak, azt válaszolta, hogy csak abban az esetben kerülhetnek átadásra további fegyverek, ha cserébe Szlovákia arányos pótlást kapna (nyilván a nyugati partnerektől). Példaként említette a T72-es tankokat vagy „más“ rendszereket.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, hogy Szlovákia eddig méretéhez és lehetőségeihez képest komoly mennyiségű fegyvert adott át Ukrajnának, ott kötött ki az ország egyetlen légvédelmi rendszere, az Sz-300-as, néhány Zuzana önjáró löveg, 13 darab MiG-29-es vadászgép, egy KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer. Korábban is szóba került, hogy Szlovákia esetleg átadná T72-es tankjait, amelyből 31m darabbal rendelkezik. Eddig erre azért nem került sor, mert 31 darab kell egy zászlóaljnyi tankhoz, így ha Szlovákia egyet is átadna, a zászlóalj megszűnne létezni. Viszont a védelmi minisztérium végig nyitott volt a tankok átadására, ha cserébe nyugati tankokat kap megfelelő számban.

 

Wlachovský azt is kiemelte, hogy több formája lehet még Ukrajna támogatásának, például, hogy stabil, Ukrajna melletti álláspontokat fogalmaz meg, és Ukrajna támogatásával összhangban szavaz a nemzetközi fórumokon.

 

Az új szlovák külügyminiszter szerint szlovák államérdek, hogy Ukrajna megmaradjon Szlovákia és Oroszország között, és legyen béke, de olyan béke, amely az orosz csapatok teljes kiszorítását jelenti Ukrajna területéről.

 

A V4 kapcsán kijelentette:

 

„Nem vagyunk egységes blokkban Orbán Viktorral, és nem Szlovákia hibájából van ez így. A V4 politikai prezentációja, az, hogy a V4 közösen tárgyal más partnerekkel, azután állt le, hogy a V4 három országának egyértelmű álláspontja van Ukrajna kapcsán, míg a negyedik partnernek más a véleménye. (…) A V4 egy harmincéves együttműködés, vannak kilengések, egyszer fent, egyszer lent”

 

mondta. Majd emlékeztetett, hogy 1998-ban Szlovákia nem kapott meghívást a NATO-ba, szemben a másik V4-es országgal.

 

„Akkor nekünk nagyon jól jött, hogy mellénk álltak és tartották a hátukat értünk”

 

jegyezte meg.

 

Itt érdemes kiemelni a Wlachovský által felvetett párhuzam lényegét. Mikor Szlovákia 1998-ban nem kapott meghívást a NATO-ba, a másik három ország, köztük Magyarország, kiállt Szlovákia mellett, amely nélkül valószínűleg még 2004-ben sem csatlakozhatott volna a szövetséghez. Ma Magyarországot támadja a liberális mainstream, mert nem háborús retorikát folytat, hanem az eszkaláció ellen és a fegyverszünet mellett érvel. Erre Szlovákia mit tesz? Hátat fordít Magyarországnak, és magának a V4-nek, azt hangoztatva, hogy csak ott hajlandó visegrádi szinten együttműködni, ahol neki kényelmes. Ez rengeteg mindent elárul a szlovák külpolitikáról.

 

Magyarország kapcsán arról is beszélt, hogy hétfőn találkozott először külügyminiszterként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

 

„Elmondtam neki, hogy kész vagyok találkozni vele és a megszokott csatornákon fenntartani a kapcsolatot, hogy elkerüljük a meglepetéseket, és összpontosítsunk azokra a dolgokra, amelyek a következő hat hónapban pozitív irányba viszik a két ország kapcsolatát. De garantálhatom, hogy ami Szlovákia érdekeit illeti, nagyon keményem fogom védeni”

 

mondta.

 

Érdekes ez a kettős mérce, mert a szlovák érdekek kemény védelme kizárólag Magyarországgal szemben merül fel a szlovák külpolitikában – az EU-val szemben például alig. Ott van példaként az olajembargó, ahol Szlovákia előre jelezte, hogy nem fog vétózni, vagy a belső égésű motorok betiltásának uniós megszavazása. És ott ráadásként az a nevetséges helyzet, hogy Szlovákia légvédelmi eszközének átadása miatt a lengyelek és csehek mellett azok a magyar védik a szlovák légteret, akikkel az új külügyminiszter szerint „nincsenek egy blokkban”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.