Nyitókép: Körkép.sk

 

A Szövetség-Aliancia párt megkezdte a választásokra való felkészülését. Ezúttal Rimaszombatban, a Felvidék szívében rendezett beszélgetést, amelynek résztvevői a párt vezető személyiségei voltak – Forró Krisztián, Berényi József, Gyimesi György és Orosz Örs, de megismerhettük a fiatalabb politikus nemzedéket is, Mag Fodor Enikőt, Agócs Gergelyt és Pál Attilát, akit a párt megtisztulási, újjáépítési folyamatában a Szövetség-Aliancia párt Most-Híd platformja elnökévé választottak meg a napokban. A beszélgetés moderátorai Halász Attila és Cziprusz Zoltán voltak.

 

Miről is szólt a média nagyfokú érdeklődése mellett zajló beszélgetés?

 

Az aktuális politikai és közéleti tevékenység megvitatása mellett főleg a párt helyzetéről, és arról a stratégiáról, amely a parlamenti képviseletet hivatott biztosítani. Azt a képviseletet, amely egy jó ideje nincs jelen, de nagyon hiányzik a pártnak, és főleg az embereknek. Kiemelten elhangzott az a gondolat is, miszerint ha nem segítünk magunkon, akkor rajtunk sem segít senki. Ehhez pedig egyetlen út vezet, a választók bizalmának a visszaszerzése sok-sok munka által.

 hirdetes_300x300  

 

Megtudtuk, hogy a megtisztulási, megújulási folyamat a párton belül újra egységet teremtett mérséklődni látszanak a platformok közötti feszültségek, fogyni látszanak a feszültségforrások. Úgy tűnik előtérbe kerül a választási program is, amin ideje lenne dolgozni.

 

 

A párt az őszi önkormányzati választásokon – a választók segítségével – elismerést szerzett a többi párt között, akiknek a körében azóta is szilárd partnernek bizonyul, képes velük együttműködni. A párt azóta láthatóan hatékonyan dolgozik, hiszen sokat jelent, ha a képviselőcsoport vagy a polgármesterek száma jelentős egy térségben.

 

A beszélgetésen arról is szóltak, hogy a stafétát át kell adni a fiataloknak. Olyanoknak, akik tiszták és főleg dolgozni akarnak. Megemlítették például Gyimesi Györgyöt, aki profivá nőtte ki magát a parlamenti munkában, fiatal, és láthatóan nem terheli semmilyen korrupciós ügy. Elhangzott, hogy amennyiben a párt ebben az irányban kitart, van esély a választásokon bekerülni a parlamentbe.

 

 

Elhangzott az is, hogy egy nemzetnek erősnek kell lennie, tudnia kell nemet mondani. Ám mindenekelőtt hinni kell egy erős Szlovákiában, és egy erős V4-ben. Van miért és van kiért dolgozni. Nem szabad megalázni a választót, ez a munka ugyanis nagy alázatot követel.

 

 

Az elhangzott beszédek után a politikusok a jelenlevők kérdéseire válaszoltak.

 

Pál Attila, a Most-Híd platform új elnöke megköszönte a rimaszombatiak és a platformtársak bizalmát. Kiemelte, hogy mintegy 75% eredeti párttag maradt meg a platformban és ezzel a Szövetség-Aliancia pártban. Ígérte, hogy ezentúl teljes erejükből a munkára fognak összpontosítani, a választók érdekében fognak dolgozni.

 

Berényi József azoknak válaszolt, akik biztatták a pártot és sikert kívántak a választásokon. Szerinte minden választás egyedi, semmit nem lehet a véletlenre bízni. Egy választási lista lesz, és azon olyan emberek lesznek rajta, akik már bizonyítottak megyei vagy helyi szinten. Ezt szeretné a párt átvinni a parlamentbe.

 

 

A Körkép.sk Forró Krisztiántól azt kérdezte, hogy milyen irányt választ a párt a kampányban, olyat, amellyel a választópolgárokat kívánja megszólítani: „Gyere közénk!”, vagy pedig a párt magyarságát kívánják hangsúlyozni.

 

„Nem szeretnénk a kampányban túlhangsúlyozni, hogy „Mi vagyunk a magyar párt!”, mindenesetre a párt programjának jelentős része kell, hogy legyen a nemzetiségi elem, a magyarok lakta régiók problémái, hiszen ezért magyar párt a Szövetség. Szeretnénk, hogy ezt észrevenné a választó, és ezért (is) választaná a pártot. Minden magyart szeretnénk megszólítani, együtt alakítani velük a programot. Szeretnénk, ha elszámoltathatóak lennének a bejutott képviselők, szeretnénk, ha telefonon bármikor elérhetőek lennének a választók számára, hiszen ez jelentené a legnagyobb bizalmat”

 

– hangsúlyozta válaszában Forró Krisztián.

 

 

A kerekasztal-beszélgetést Cziprusz Zoltán zárta a választott mottójukkal: „Egységben a Szövetség”.

 

A Körkép.sk a beszélgetés után arról kérdezte Gyimesi Györgyöt, hogy milyen volt a benyomása a beszélgetésről Rimaszombatban? Ehhez kapcsolódva azt is megkérdeztük , hogy ha bekerül a parlamentbe, tud-e majd segíteni a rimaszombati régión?

 

„Jól éreztem magam, kellemes társaságban jól érzi magát az ember. Nagyon szeretek beszélgetni az emberekkel. A politikai életre úgy tekintek, nem én mondom meg az embereknek, mit akarjanak, hanem az emberek mondják meg, mit is akarnak. Mindig a nép hangja akartam lenni, úgy érzem, hogy ez sikerül. Más út nincs a sikerhez.

 

Úgy hiszem, a beszélgetésben ott volt minden, amit el akartunk mondani az embereknek. Persze ez sok adat, ezért javaslom a beszélgetést visszanézni felvételekről.

 

Ami a segítségemet illeti: a Rimaszombati járás fejlesztését eddig is figyelemmel kísértem és támogattam. Továbbra is feladatomnak fogom tekinteni, hiszen nagy szükség van rá”

 

hangzott el Gyimesi György válasza a Körkép.sk kérdésére.

 

 

Mede Géza

 

Képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 43 olvasónak tetszik ez a cikk.