Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Kevés olyan ellentmondásos megítélésű Facebook-oldal van Szlovákiában, mint a rendőrséghez tartozó Hoaxy a podvody – Polícia SR (Álhírek és csalások – Szlovákiai Rendőrség). Az arrogancia, amivel az oldal adminjai viselkednek a velük egyet nem értőkkel, csak a jéghegy csúcsa. Volt rá példa, hogy durva általánosítással minden békét preferáló polgárt orosz kollaboránsnak tituláltak. Az oldal kétségkívül rendkívül elfogult, ideológia-orientált, ami egy állami szerv esetében kérdéseket vet fel. A politikai pártok többsége rossz szemmel nézi a rendőrség közösségi hálón folyó kommunikációjának irányát, és kiegyensúlyozottabb, objektívabb oldalkezelést részesítene előnyben. A Szövetség is.

 

Az illető Facebook-oldal papíron az álhírek elleni harc eszköze kíván lenni, de nem egyszer maga is álhíreket alkalmazott. Például mikor az orosz-ukrán háború körüli vitára reflektálva egy Sztálinnak tévesen tulajdonított idézetet közölt. De az is megtörtént, hogy a törvényesség határát súrolva az oldalt működtetőkkel egyet nem értő kommentelők arcképeit, bejegyzéseit és a személyes profiljukra irányuló linkeket közzétették, kvázi célkeresztet rajzolva rájuk.

 

A Facebook-oldal felelős szerkesztője, David Púchovský pedig néhány nappal ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kérte a NATO-t, küldjön hibrid hadviselés elleni támogató egységet Szlovákiába.

 

 hirdetes_300x300  

Nem jobb a helyzet a rendőrség hivatalos, „Polícia Slovenskej republiky” Facebook-oldalánál sem. Az objektivitást félretéve nemrég LGBTI+ személyek melletti kiállásról posztolt, egy nagy szivárványos zászlóval (ezt később jobbnak látta megváltoztatni).

 

És persze, még a Zólyomban balhézó amerikai katonák esetében is a nyilvánosság volt a hibás, nem az amerikaiak – mert bezzeg az ittas sofőröket nem tekinti akkora problémának, mint a verekedő amerikai katonákat. Az ilyen relativizálás a politikusokra és nem az állami szervekre jellemző…

 

A Štandard szlovák konzervatív hírportál körbekérdezte a politikai pártokat arról, hogy szándékukban áll-e változtatni a rendőrség kommunikációjának jelenlegi menetén a választások után.

 

A Smer határozott igennel válaszolt. A párt szóvivője kifogásolta, hogy a rendőrség ezzel a kommunikációval a polgárok egy jelentős részét megbélyegzi és megfélemlíti, kifejezetten azokat, akik a liberális mainstreamtől eltérő véleményt fogalmaznak meg. A Smer a választások után „professzionális” szintre akarja visszavezetni a rendőrség kommunikációját, akár személycserékkel.

 

A Republika azonos véleményen van, szerintük az rendőrség facebookos szereplései katasztrofálisak, és első dolguk lesz felmondani Dávid Púchovskýnak, amint erre lehetőségük lesz.

 

De nem csak a baloldal elégedetlen a rendőrség ideológiai ténykedésével. A mainstreamhez tartozó KDH is változásokat akar:

 

„A Hoaxy a podvody – Polícia SR facebookos kommunikációja gyakran nélkülöz minden szakmaiságot. Amennyiben a KDH tagja lesz a kormánykoalíciónak, követelni fogjuk a hatékonysága felülvizsgálatát és a működésének magasabb szintre emelését”

 

közölte a KDH szóvivője.

 

Az SNS szintén változtatásokat eszközölne, úgy véli ugyanis, hogy a rendőrség sok bejegyzés esetén túllépi a hatáskörét. Szerinte szabályrendszerre van szükség, amely minden állami intézményre és szervre vonatkozik majd.

 

A Szövetség sem rajong túlságosan a rendőrségi Facebook-kommunikációért:

 

„Az állhírek és dezinformáció ellen hatékonyan kell harcolni. De ebbe a harcban a megkérdőjelezhetetlen tényekkel kell érvelni, nem szubjektív benyomásokkal. A Hoaxy a podvody – Polícia SR Facebook-oldal ezt a kritériumot sajnos nem mindig teljesíti. Hogy a nyilvánosság szemében hiteles lehessen, egyértelmű változásokra lenne szükség”

 

mondta a Štandardnak Králik Róbert, a Szövetség sajtótitkára.

 

Nem mindenki kifogásolja azonban a rendőrség profiljának működését. Az OĽANO például ebben a kérdésben a PS és az SaS pártokkal ért egyet. Ez utóbbi két párt kifejezetten méltatja a Facebook-oldal működését.

 

A PS szerint a Hoaxy a podvody – Polícia SR munkája „hasznos”, ami nem meglepő, hiszen a rendőrség pontosan azokat az ideológiai üzeneteket vállalja fel ezen az oldalon, amit a PS is képvisel.

 

Az SaS szerint is „remek munkát végeznek”, mert szerintük „érthetően leplezik le az álhíreket és összeesküvés-elméleteket”. Aztán a kérdést rögtön ki is használták, hogy mondjanak pár bíráló szót Maroš Žilinka főügyészről, aki állítólag korábban szintén álhíreket terjesztett.

 

Még az OĽANO is pozitívan értékelte az oldal munkáját. Tekintettel arra, hogy a korábbi belügyminiszter, az OĽANO-s Roman Mikulec regnálása idején fajult el a rendőrség facebookos kommunikációja, nem is nagyon lehetett más válaszra számítani…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.