Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az elmúlt évben jelentősen megemelkedett jelzáloghitelek kamatai a jövőben tovább emelkednek, és számos, a múltból alacsonyabb törlesztőrészlethez szokott családban egzisztenciális válságot okozhatnak. Az állam szerepe az, hogy előre elkészítse a segítségükre szolgáló mechanizmusokat – jelentette ki Boris Kollár házelnök és a Sme rodina mozgalom elnöke.

 

Szerinte a problémák nemcsak azokat a fiatal családokat érintik majd, akik számára megfizethetetlenné válik a jelzáloghitel, hanem azokat is, akiknek már van jelzáloghitelük, de kamataik már nem lesznek fixek. „A kamatok emelkedni fognak, az embereknek hamarosan nem lesz miből fizetniük a jelzáloghitelüket. Valaki havi 300-400 eurót fizet, és hirtelen 800-at kell fizetnie” – mondta Kollár.

 

Állítása szerint ebben a választási időszakban az időcsúszások ellenére sikerült teljesen elkészíteni az olcsó állami bérlakások építésének rendszerét, és az első 9000 lakásra megkötötték a szerződéseket is. „Még mindig az Európai Bizottság engedélyére várunk” – szögezte le Kollár. Szerinte ez a rendszer a jövőben védőhálóként is szolgálhat azoknak a családoknak, akiket a magas jelzáloghitel-fizetési képtelenség miatt a lakásukból való kilakoltatás fenyeget.

 hirdetes_810x300  

 

Kollár úgy véli, azoknak az embereknek, akiknél fennáll a lakásvesztés veszélye, mert nem tudják fizetni a megemelkedett jelzáloghitel-törlesztést, kérhetik az állami ügynökségtől a lakás átvételét a banktól. Államilag szabályozott bérleti díjért bérlőként továbbra is lakhatnának ilyen lakásban. „Ha pedig pár éven belül megváltozik a helyzet, csökken a kamat, és ismét jelzáloghitelt vesz fel, akkor ismét kérheti az ügynökséget, hogy engedje át neki a lakást” – magyarázta Kollár.

 

Ami a mostani választási időszak hátralévő részét illeti, Kollár mindent meg szeretne tenni a parlament és a szakértői kormány jó együttműködéséért. „Nem áll meg az ország csak azért, mert hivatalnokkormányunk van, és választások lesznek” – fogalmazott, hozzátéve: helyesnek tartja Ľudovít Ódor miniszterelnök lépéseit.

 

Elmondása szerint a Sme rodina a kormány esetleges támogatásáról csak a kormány programnyilatkozatának konkrét megfogalmazása alapján dönt. „Elméletileg el tudjuk képzelni. De Ódor miniszterelnök ott lesz a választásokig, függetlenül attól, hogy kifejezzük-e a bizalmunkat a kormányának vagy sem” – mutatott rá Kollár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!