Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Ódor Lajos kabinetje megpróbálhatja helyreállítani az állampolgárok bizalmát az állam alapvető intézményei iránt. Azonban 99,9 százalék, hogy a parlament bizalmát nem fogja elnyerni – konstatálta a Most-Hídhoz visszatérő Bugár Béla. A politikai színtéren kialakult jelenlegi helyzetet nem értékeli pozitívan. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmény nélküli egyesülésről szóló szlogenek gyakori ismétlése úgy hathat a választókra, hogy azok elveszítik a hitüket az egészben.

 

Bugár szerint a szakértői kormány változást hoz a kommunikáció módjában. „Nem ingerelnek feleslegesen, nem támadnak” – húzta alá. Pozitívan értékeli Ódor Lajos miniszterelnököt is. „Szakértői szempontból nem férhet kétség hozzá” – jelentette ki Bugár.

 

Rámutatott például a kormányprogrammal kapcsolatban a pártokkal folytatott tárgyalások után tett nyilatkozataira. Bár a politikusok kritizálták, Bugár szerint Ódor megnyugtatóan nyilatkozott a nyilvánosság felé. A hivatalnokkormányt tartja a legjobbnak, ami az országgal történhetett, de sajnos már későn jött. Bugár úgy véli, ezért Zuzana Čaputová államfő lesz a felelős esetleges újbóli elnökjelöltsége során.

 hirdetes_810x300  

 

A jelenlegi választások előtti helyzettel összefüggésben megjegyezte, hogy a modern politikusok bizonyos dolgokat nem tanultak meg.

 

„Ha többször is azt mondod: „Egyesülünk!” és az eredmény nulla lesz, az emberek nem fogják elhinni” – mutatott rá. „Káosz van. Az „egyesülés” értelmét vesztette, mert a pártok nem egyesültek, csak beszéltek róla. És ez nem tetszik az embereknek” – hangsúlyozta.

 

Szerinte az elmúlt időszakban a kormánykoalíción belüli történések, valamint Igor Matovič és Eduard Heger kormányának válsága is nyugtalanította az állampolgárokat. „Nekünk is nehéz kormánykoalíciónk volt, de csak az eredmények kerültek a nyilvánosság elé. Itt-ott, amikor egy koalíciós partner véletlenül „túlzásba esett”, valami „kicsúszott” a szájukon” – összegezte.

 

Az elmúlt időszakot figyelembe véve nem tudja elképzelni az egyesülést Heger Demokratáival. „Hogyan fogja valaki megvédeni őket azért, amit itt hagytak? Ez a névjegyük” – jegyezte meg. Kijelentette azt is, hogy a parlamenten kívüli Szövetség sem bomlott volna fel, ha minden belső szabályzatát betartotta volna. Jelenleg még lehetőséget lát az együttműködésre és a tárgyalásokra a Magyar Fórummal.

 

A választások utáni kormányalakításnál Bugár szerint fontos lesz, hogy a pártok hajlandóak lesznek-e meghátrálni néhány fő témájuktól. Arra a következtetésre jutott, hogy több, eltérő értékrendű pártból is létrejöhet koalíció. Példaként a KDH-t és a Progresszív Szlovákiát említette. Egyúttal felelősségre szólított fel.

 

„Szükséges lesz a Szlovák Köztársaságot a helyes útra téríteni, és nem szabad feleslegesen zaklatni az állampolgárokat. Amúgy is van elég gondjuk” – zárta Bugár, hozzátéve: ha a pártok nem tudnak majd hátralépni a értéketikai kérdésekben, akkor inkább távozniuk kell, máskülönben ismét előrehozott választásokat idézhetnek elő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!