Nyitókép forrása: Facebook/Polícia Slovenskej Republiky

 

Az idei év első öt hónapjában több migráns sértette meg Szlovákia határának Nyitra megyében lévő szakaszait, mint tavaly egész évben. A rendőrség azzal próbálja nyugtatni a kedélyeket, hogy nem becsüli alá a helyzetet, és növelni fogják a rendőrök számát. Közben az Ódor-kormány belügyminisztere, Ivan Šimko a héten előbb támogatni akarta Brüsszel migránskvóta javaslatát – végül csak tartózkodott, bár kérdés, hogy ilyen formán hogyan szavazott volna, ha Szlovákián múlott volna a minősített többséggel hozott döntés…

 

Az év elejétől június 5-ig Nyitra megyében a rendőrök 3373 migráns tartóztattak fel és 18 embercsempészt kapcsoltak le. Ez több, mint amit tavaly egész évben produkáltak (3215 illegális bevándorló és 74 embercsempész, ez utóbbi azért ennyi, mert a csehek és osztrákok több hónapra határellenőrzéseket vezettek be).

 

„A legtöbb feltartóztatott migráns szíriai állampolgár, így a jelenleg hatályos európai uniós szabályozás szerint nem kiutasítható, mert hazájukban katonai konfliktus zajlik, így nem küldhetők vissza”

 

közölte a rendőrség szóvivője a héten a Nyitra megyei eseményekkel kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Az ügyben a Szövetség is megszólalt.

 

„A Komáromi járásban és Nyitra megyében egyre nagyobb problémát jelent az illegális migráció. Komáromban és környékén több, 10-15 főből álló csoportot is feltartóztatnak naponta”

 

hívta fel a figyelmet Forró Krisztián, a Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében (amely először ismeretlen okból eltűnt a közösségi oldalról, így újból meg kellett osztania).

 

„A régióban élő lakosok nem érzik magukat biztonságban. Ezért felszólítjuk a kormányt és Ivan Šimko belügyminisztert, hogy tegyen meg mindent a határok védelméért, és az itt élő lakosok biztonságáért. A polgárok biztonsága az elsődleges szempont”

 

mondta Forró.

 

 

Valószínűtlen, hogy Šimko belügyminisztert különösebben meghatja a migrációs probléma. Az uniós belügyminiszterek e heti tanácskozása után, amelyen minősített többséggel elfogadták az új migrációs paktumot (értsd: kötelező betelepítési kvótákat), a sajtónak a következőket mondta:

 

„Nagyon pozitív jel, hogy a kötelező betelepítési kvóták lekerültek az asztalról, (…) mert lesz lehetőség a rugalmas szolidaritásra, ami azt jelenti, hogy más módon lehet segíteni azokat az országokat, amelyek migrációs nyomás alatt vannak”

 

fogalmazott. Két dolgot érdemes nyilatkozata kapcsán kiemelni, az egyik, hogy a kötelező migránskvóták igenis elfogadásra kerültek, mert az általa is említett rugalmas szolidaritás – amelynek lényegét Šimko elhallgatta – azt jelenti a gyakorlatban, hogy Szlovákia vagy más uniós tagállam akkor utasíthatja el a migránsok más országból történő betelepítését, ha be nem fogadott bevándorlókként 22 ezer eurós kötbért fizet az EU-nak. Šimko olyannyira azonosult a brüsszeli tervekkel, hogy a közzétett felvételen még mentegetőzött is, amiért csak tartózkodni volt lehetősége a „kormány korlátozott legimitása” miatt…

 

Emlékeztetőül, ez a pénzügyi zsarolásnak is beillő modell nem újkeletű terv. A migrációs paktum két évvel ezelőtti terveiben is szerepelt a tagállamok megsarcolása, azzal a különbséggel, hogy volt két további mód a kvóták elkerülésére: a küldő országoknak nyújtott támogatások és az uniós külső határok védelmének finanszírozása. A mostani verzióból két életképesebb ötlet be sem került.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.