Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Praxuj.sk felmérése szerint a főiskolai és egyetemi hallgatók leggyakrabban a Progresívne Slovenskora adnák le szavazatukat. A másik helyen az SaS, a harmadikon a HLAS végzett. Ha az egyetemi hallgatókon múlna, nem jutna be a parlamentbe sem a KDH, sem a Smer.

 

A felmérés során 756 diákot kérdeztek meg az ország 14 legnagyobb egyeteméről május 25. és június 11. között.

 

A felmérés kérdése úgy hangzott: Melyik pártra szavazna a legközelebbi parlamenti választásokon?”.

 

 hirdetes_300x300  

Az eredmény:

 

 

A grafikonban nem szereplő pártok nem érték el az 1,2 százalékot sem.

 

A felmérésből kiderült, hogy az egyetemek és főiskolák hallgatóinak negyede (25,1 százaléka) még nem döntött, kire adná le szavazatát szeptember végén. 6 százalékuk azt válaszolta a felmérésen, hogy nem megy el szavazni.

 

A felmérés arra is kitért, hogy kire szavaznának másodikként, alternatívaként. Itt az SaS végzett az első helyen (14,8 százalék), ami nem meglepő, mert a PS és az SaS szavazói között tekintélyes átfedés van, többnyire a PS javára.

 

Második alternatívaként a PS csak a második, 8,1 százalékkal, a Smer a harmadik 3,7 százalékkal, majd a HLAS (3,6 százalék), a Demokrati (3,5 százalék – itt is látszik, hogy a Demokrati valójában nem jobboldali és végképp nem konzervatív, hanem progresszív szatellitpárt), a Jablko és az OĽANO (2,8-2,8 százalék) következne. A Szövetség itt nem kapott mérhető (1,3 százaléknál nagyobb) értéket.

 

A felmérés szerint a főiskolás választók 37,4 százalékának nincs választható B-terve favoritja helyett.

 

Körkép.sk, sita

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!