Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Zuzana Čaputová államfő nem használta ki kellően hivatali idejét saját agendájának teljesítésére, és csak részben vált valóban „azok hangjává, akiket nem lehet hallani” – jelentette ki Juraj Marušiak politológus az államfő beiktatásának negyedik évfordulója kapcsán.

 

„Létrehozhatott volna egy politikai pártoktól független platformot, amelynek keretében párbeszéd folyhatott volna az ország jövőjéről vagy az államfőválasztási kampányban elhangzott témákról”

 

mondta Mariušiak. Ezzel szemben Čaputová agendájából kiszorultak a szociális kérdések az emberek közötti bérkülönbségek és a szociálisan veszélyeztetett rétegek kontextusában. A szakértő szerint ugyanakkor Čaputovának gyenge politikai hátországa volt, és konfliktusba keveredett az ellenzékkel és a kormányzótöbbség egy részével.

 

„Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért sokan úgy érezhették, hogy a politikai csúcsvezetés nem foglalkozik az ő problémáikkal”

 

 hirdetes_810x300  

húzta alá.

 

Pozitívan értékelte Čaputová teljesítményét a külpolitika terén, ugyanakkor úgy vélte, hogy felróható az államfőnek, hogy „nem próbálta meg kellőképpen meggyőzni a lakosságot arról, hogy az EU-val és a NATO-val való együttműködés és Ukrajna támogatása nemcsak szövetségi kötelezettsége Szlovákiának, hanem saját érdeke”.

 

Marušiak szerint a külpolitikai prioritásokat gyakran önkényes módszerekkel kommunikálták, és kinevették a máshogy vélekedőket. Ez a lépés, tekintettel a kormányzat népszerűségére, katasztrofálisnak bizonyult:

 

„Az államfőnek hatalmában állt ezt az állapotot legalább részben megváltoztatni”

 

mondta, hozzátéve, hogy Čaputová elvesztette az ellenzéki szavazóknak azt a rétegét, amely számára még szimpatikus lehetett, és ezt saját lépéseinek köszönheti. A szakértő szerint az államfő kivárása az előrehozott választások június 30-i kiírására csak szétzilálta a jobboldalt és radikalizálta az ellenzéki szavazókat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!