Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A parlament csütörtökön szavazott az Ódor-kormány kormányprogramjáról, amelynek egyik kiemelt prioritása volt a lakossági áramárak költségvetési forrásokból történő támogatásának „átértékelése”, értsd: leépítése. Néhány órával azután, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a szakértői kormánynak, Ódor Lajos kormányfő a JOJ televízió politikai műsorában arról beszélt, hogy a lakosságnak egyelőre nem kell számolnia az energiárak emelkedésével.

 

Kijelentette, hogy a szakértői kormány (amely most már csak ügyvivői hatáskörökkel rendelkezik) a Szlovák Villamosművekkel kötött memorandum folytatásával számol.

 

A memorandumot bő egy évvel ezelőtt Igor Matovič akkori pénzügyminiszter és Richard Sulík akkori gazdasági miniszter hozta tető alá, ám önmagában nem jelent semmit a szándék kifejezésén kívül. Szükség lett volna egy memorandumból származó szerződésre is, ám ez Sulík időhúzása, majd a Heger-kormány decemberi megbuktatása miatt nem valósult meg. A Villamosművek két külföldi tulajdonosa elállt a szerződés aláírásától a kormány megbuktatásának másnapján. A vita alapja az volt, hogy miből biztosítsa a Villamosművek az olcsó, nyomott árú villanyáramot a lakosságnak, ha a többségi tulajdonosok nagy haszonnal már eladták a termelést külföldre.

 

 hirdetes_810x300  

Memorandum hiányában a Heger-kormány egy három milliárd eurós keretet hozott létre a lakossági és vállalati energiaárak kompenzálására. Ez magyarul annyit tesz, hogy a költségvetésre terhelték a energiaválság költségvetését.

 

Az Ódor-kormány május 15-i kinevezése óta folyamatosan azt kommunikálta, hogy ez a támogatási rendszer nem fenntartható, át kell értékelni, célzottabbá kell tenni (értsd: le kell szűkíteni a kedvezményezettek körét). Ez bekerült a kormányprogramba is, ami azonban nem kapott bizalmat a parlamenttől. (Megjegyezzük, az Európai Központi Bank elvárása is az, hogy a tagállamok építsék le az energiaárak enyhítését célzó intézkedéseiket.)

 

Ódor Lajos kormányfő így csütörtökön a szavazást követően már arról beszélt, hogy egyelőre a lakossági energiaárak emelkedésére nem kell számítani. 

 

„Ha a következő kormány folytatni akarja ezt a támogatási módot, valahonnan pénzt kell hozzá előteremtenie. Célzottabban kell csinálni. Az alacsony jövedelmű emberek számára talán lesz valamilyen támogatás, de a magas bevételi kategóriákban lévőknél valószínűleg nem engedhetjük meg”

 

fogalmazott azzal, hogy a következő kormány számára előkészítenek valamilyen tervet ennek kapcsán.

 

Ódor az élelmiszerek drágulása kapcsán elmondta, hogy szerinte az élelmiszerek árbefagyasztása vagy árcsökkentése nem járható út.

 

A szakértői kormány a bizalmi szavazás elbukásáig teljes jogkörökkel bírt. Az alkotmány szerint a szakértői kormánynak kinevezésétől számítva 30 napja van parlament elé terjeszteni a kormányprogramját és bizalmat kérni. Ha ezt elbukja, akkor az ügyvivő kormány jogköreivel folytatja tovább a munkát. Ez erősen behatárolt mozgásteret ad csak a kormány számára.

 

Ódor most arról beszélt, hogy kormányának nemcsak „valóságot tükröző”, de „kiegyenlített” költségvetést kell kidolgoznia.

 

„Mi készítjük elő a jövő költségvetési tervet, és mivel sok anyagi forrásunk nincs, igyekezni fogjuk azoknak a családokat támogatni, akiknek erre a leginkább szükségük van. Nem lesz annyi pénz, hogy mindenkinek segíteni tudjunk”

 

mondta. Arról is beszélt, hogy az államnak is össze kell húznia a nadrágszíjat, mert „így nem mehet tovább”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!