Nyitókép forrása: SITA

 

Veronika Remišová (Za ľudí) nem foglalkozik az elnökválasztás kérdésével, és nem is fog a parlamenti választásokig. Ezt arra a kérdésre reagálva jelentette ki, hogy támogatná-e Ivan Korčokot, mint elnökjelöltet.

 

Pénteken jelentek meg a szlovák sajtóban azok az információk, melyek szerint Zuzana Čaputová államfő a következő elnökválasztásokon nem indul, és a kulisszák mögött arról is beszélnek, hogy ő lehet a következő NATO-főtitkár. Ennek egyik (de nem az egyetlen) alapfeltétele az lenne, hogy Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár, akinek ősszel jár le a rendes hivatali ideje, még egy évet hivatalban maradjon (Čaputová hivatali ideje jövő nyáron jár le). Ez a feltétel úgy néz ki, hogy teljesülni fog. Szombaton a Reuters azt írta, hogy Stoltenberget még egy évig pozícióban tartanák a tagállamok. Ehhez persze a NATO-országok egyöntetű döntésére van szükség.

 

Az is kiderült a hétvégén, hogy a liberális mainstream valószínűleg Ivan Korčokot szánja következő elnöknek, aki egykori amerikai nagykövetként Washingtonnak is tetszetős választás lehet. A magyarok és Magyarország számára Korčok személye már kevésbé előnyös, külügyminiszterként ugyanis számos magyarellenes kijelentést tett, és nagyban hozzájárult a két ország viszonyának romlásához.

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico (Smer) egyértelműen kijelentette, hogy a Smer sem Čaputovát, sem Korčokot nem támogatná a következő elnökválasztáson. „Nyílt politikai konlfiktusban állunk Čaputovával” mondta.

 

Bizalmi szavazás

 

Remišová elmondta, azért nem támogatta az Ódor-kormányt a csütörtöki bizalmi szavazáson, mert az Ódor-kormány le akarta építeni azokat az intézkedéseket, amelyek a lakossági energiaárak alacsonyan tartását szolgálták.

 

Fico azzal érvelt, hogy minél hamarabb előrehozott választásokat kellett tartani, és nem szeptemberig húzni az időt. Állítása szerint december 15. után semmilyen érdemi döntés nem történt az emberek érdekében (ez nem teljesen igaz, később elismerte, hogy történtek lépések, de nem elégségesek). Jelezte, hogy az EKB újabb kamatemeléseket tervez, miközben az infláció Szlovákiában az eurózóna átlagának a duplája. A kamatemelések miatti meredek törlesztőrészlet-emelés 4000 háztartást fog fenyegetni már a jövő évben. Fico ezért a lakáshitelek kamatainak állami bonifikációját javasolja.

 

Uniós források

 

Remišová kellemetlen kérdést is kapott: miért nem tudta a kormány (előbb a Matovič-, majd a Heger-kabinet) időben lehívni az uniós forrásokat. Remišová azt állítja, hogy az elmúlt három évben a hozzá tartozó területeken egyetlen euró lehívása sem hiúsult meg. Más kérdés, hogy más minisztérium határkörébe tartozó területeken milyen merítések történtek, vagy nem történtek.

 

Ezzel szemben az Ódor-kormány egyik prioritása, hogy az előző programozási időszakból maradt 4 milliárd eurót még lehívja az év vége előtt – mert utána már elúszik a lehetőség. Ódor Lajos kormányfő becslése szerint 800 millió euró elvesztése már most nagyon valószínűnek tűnik.

 

Remišová azt állítja, hogy több mint 6 milliárd eurót hívott le az előző kormány. Nagyon keményen bírálta Richard Sulíkot (SaS), aki az uniós források lehívásának elmulasztásával őt tett felelőssé. Remišová szerint Sulík közpénzeken utaztatta a lányát Dubajba, közpénzen finanszírozott alkoholfogyasztást Dubajban, így neki van a legkevesebb joga minősíteni az ő munkáját.

 

Fico arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021–2027-es uniós programozási időszak forrásaiból a korábbi kormánykoalíció semmit sem merített még.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!