Nyitókép forrása: Milan Majerský hivatalos facebook-oldala

 

Milan Majerský, a KDH elnöke elég határozott vörös vonalat húzott meg a hétvégi politikai vitaműsorok alkalmával a progresszívokkal szemben. Kijelentette, hogy amennyiben a PS az egynemű párok regisztrált partnerségét erőlteti, a választások után a kereszténydemokraták nem fognak leülni velük tárgyalni az esetleges kormánykoalícióról.

 

Michal Šimečka, a PS elnöke a Markíza Testre szabva című politikai műsorában kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén mindenképp javítani szeretne az egynemű párok együttélésének feltételein. Ez a regisztrált partnerség intézményét jelenti, amit önmagában nem minden párt utasít el, ugyanakkor a szlovák belpolitikai viszonyok között ez a gender- és LMBTQ-propaganda előtt nyitná szélesre a kapukat.

 

A dolog érdekessége, hogy a normalitást hirdető Boris Kollár (Sme rodina) is megengedően nyilatkozott a kérdésben, azt hangsúlyozva, hogy a pártok egy Smer nélküli kormányt szeretnének, akkor engedményeket kell tenniük egymásnak, még a kultúretikai kérdésekben is. Mondta ezt annak ellenére, hogy korábban arról beszélt, hogy a jelenlegi szakértői, de a későbbi választások után felálló kormánynak is kerülnie kellene a kultúretikai kérdések feszegetését.

 

 hirdetes_300x300  

Milan Majerský azzal reagált a PS elnökének szavaira, hogy a PS nem tisztességes ebben a kérdésben. Emlékeztetett, hogy a 2020-ban progresszív választási listán induló jelenlegi ügyvivő igazságügyi miniszter, Jana Dubovcová első lépései egyikeként visszavonta az élettársi viszonyban lévő párok helyzetére vonatkozó törvényjavaslatot, amit még az előző miniszter, Viliam Karas készített elő.

 

„Megoldhatták volna [a párok] a vagyonjogi kérdéseiket. Visszahívták a törvényt, pedig megoldható lett volna”

 

mondta Majerský. Majd hozzátette, hogy nem hajlandó együttműködni a választások után a PS-szel, ha erőltetni fogja a regisztrált partnerséget:

 

„Ha valaki regisztrált partnerséget akar bevezetni bármilyen formában, nevezze azt bárminek, nem ülünk vele tárgyalóasztalhoz. Ez számunkra egy vörös vonal, amelyből nem engedünk”

 

mondta. Kiemelte, hogy az alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként definiálja, és ez így is marad a KDH számára.

 

Šimečka azzal kontrázott, hogy Majerský csak azt mondja, amit a választói elvárnak tőle.

 

Megjegyezzük, hogy az igazságügyi miniszter az említett alternatív törvény visszahívásával lényegében megoldatlanul hagyott egy olyan problémát, amire a PS megoldásként tudja magát bemutatni…

 

Ami a KDH magatartását illeti, tény, hogy Majerskýnak bizonyítania kell a választóknak, hogy a KDH kereszténydemokrata és az is marad. A 2020-as választásokat a kereszténydemokraták jórészt azért bukták el, mert megnemtámadási szerződést kötöttek a progresszívokkal (az akkor pártkoalícióban induló PS-SPOLU-val).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!