Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfő „nyugtalanságot keltett nyugati szövetségeseiben” azzal, hogy bejelentette, nem indul a következő elnökválasztáson – írja a Financial Times brit napilap.

 

„Čaputová döntése egy olyan időszakban született, amikor egy Moszkva-barát párt nyerheti meg az előrehozott választásokat”

 

érvel az FT arra utalva, hogy Robert Fico és a Smer vezeti a felméréseket.

 

A lap szerint Fico visszatérése a hatalomba nagy kihívást jelentene a NATO és az EU egysége, valamint Ukrajna támogatása szempontjából, mert Magyarország szkeptikusabb hozzáállását követné az oroszellenes szankciók kapcsán.

 hirdetes_810x300  

 

„Čaputová keddi bejelentése valószínűleg még idegesebbé teszi a nyugati szövetségeseket, akik nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy elnöki hivatal segít stabilizálni a belpolitikai helyzetet Szlovákiában”

 

írja az FT.

 

„Čaputová a régió liberális részét képviselte, nem csak Szlovákiában, és most személyes okokból döntött úgy, hogy nem jelölteti magát egy olyan megmérettetésen, amely számára nagyon kedvezően alakulhat. Hosszú távon elégedetlenséget érzek, de rövid távon sokkal határozottabban léphet fel a választások után, mert nem kell figyelembe vennie bizonyos választók elvárásait”

 

mondta ki alig burkoltan Čaputová várható szerepét a választások utáni kormányalakításnál Milan Nič szlovák biztonságpolitikai szakértő, a Német Külkapcsolatok Tanácsának munkatársa.

 

Ami a brit Financial Times cikkének fő üzenetét illeti, miszerint Čaputová döntése aggodalmat keltő, fontos kiemelni, hogy Čaputováról úgy tartják, hogy esélyes a NATO-főtitkári székre. A másik nagy esélyes pedig épp a brit védelmi miniszter, Ben Wallace…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.