Nyitókép forrása: TA3

 

Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Büntetőtörvénykönyv vitatott 363-as paragrafusa nem alkotmányellenes. A taláros testület szerdán hozta meg az ítéletet, amellyel elvetett Zuzana Čaputová államfő beadványát a 363-as paragrafus megtámadásáról.

 

A vitatott paragrafus különleges hatáskört biztosít a mindenkori főügyésznek, akinek ennek köszönhetően joga van az ügyészek vagy rendőrök jogerős döntéseit eltörölni, amennyiben azok nem törvényes módon születtek.

 

Az Alkotmánybíróság szerint a főügyész vonatkozó jogköre nem jelent beavatkozást a független bíróságok munkájába, és nem befolyásolja a bíróságok döntéseit, miközben „elfogadható beavatkozást” jelent a jogbiztonság terén a rendőrség és ügyészség döntéseit illetően. A taláros testület szerint a 363-as paragrafus nem sért jogot a „hatékony és hathatós nyomozás” esetében sem.

 

 hirdetes_810x300  

A 363-as paragrafus hosszú ideje komoly politikai vita tárgyát képezi. Maroš Žilinka főügyész ugyanis sokak szerint önkényesen alkalmazza a paragrafusból származó jogkörét. A 363-as paragrafusnak köszönheti szabadságát Jaroslav Haščák oligarcha, Zoroslav Kollár (akit a balliberális sajtóban gyakran emlegetnek a csődmaffia fejeként), illetve Vladimír Pčolinský, egykori SIS-főigazgató, akit korrupciós vádak miatt tartóztattak le 2020-ban. Pčolinský a Sme rodina jelöltje volt, mi több, a párt frakcióvezetője a testvére, így nem meglepő módon Boris Kollár pártelnök hallani sem akart a 363-as paragrafus eltörléséről.

 

2021-ben néhány parlamenti képviselő, idén év elején pedig maga az államfő támadta meg a paragrafust az Alkotmánybíróságon. Nem jártak sikerrel.

 

Zuzana Čaputová rövid közleményben reagált az Alkotmánybíróság döntésére. Ebben leszögezi, hogy tiszteletben tartja az AB döntését, de hozzáteszi, hogy a taláros testület „nem arról hozott döntést, hogy a 363-as paragrafus adta joggal a főügyész minden egyes alkalommal a törvény által előírt módon élt”.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!