Nyitókép: Postoj.sk

 

Az előrehozott parlamenti választások farvizén már a jövőre esedékes államfőválasztás előkészületei is zajlanak. A jelenlegi állás szerint két korábbi külügyminiszter csatáját is hozhatja a 2024-es államfőválasztás. A leköszönő Zuzana Čaputová – aki sajtóértesülések szerint amerikai nyomásra a NATO-főtitkári poszt várományosa – helyére Ivan Korčok mellett Ján Kubiš is indulhat.

 

Utóbbi a Kommunista Párt tagja volt,  Robert Fico kormányának egykori külügyminisztere, még Korčok időszaka előtt. A két személyen kívül a Szövetség-Aliancia is saját jelöltet indít, aki könnyen lehet, hogy Gyimesi György lesz. Maga Gyimesi még tavaly decemberben nyilatkozott erről a Körképnek.

 

 hirdetes_300x300  

A liberális, progresszív Korčok esélyeit növelheti, hogy az SaS és a PS után az OĽaNO elnöke, Igor Matovič is jelezte, hogy jó jelöltnek tartja. A Sme rodina szintén nem zárkózott el a támogatásától.

 

A KDH várhatóan saját jelöltet indít, a háttérben Miriam Lexmann nevét hallani. Rajta kívül a konzervatív oldalon még Robert Mistrík tudós jelezte, hogy gondolkodik a jelöltségen.

 

Korábban már két bíró, Ján Drgonec és Štefan Harabin is bejelentette indulását.

 

Király Zsolt: Érdekes fordulat – Fico ha nem kormányfő, akkor államfő lehet. A kártyák egyelőre Čaputová kezében vannak

 

Államfőjelöltet 15 parlamenti képviselő állíthat, vagy 15 ezer aláírással maguk a polgárok. Az államfő megbízatási ideje 5 év, és közvetlenül az állampolgárok választják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!