Nyitókép forrása: standard.sk

 

A NAKA csütörtöki, Tajomník (Titkár) razziája során őrizetbe vett személyek között nemcsak az OĽANO-hoz kötődő személyek voltak. Letartóztatták Martin Ondrášt is, aki a korábbi agrárminiszter, Samuel Vlčan tanácsadója volt, és a PS listáján indult a választásokon. Vlčan májusban azért mondott le, mert egy érdekeltségébe tartozó cég 1,4 millió eurós támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. A NAKA Vlčan két jelöltjét, Jozef Kiss PPA-igazgatót és Zuzana Nouzovskát vette őrizetbe.

 

A NAKA razziájáról csütörtökön először a Denník N és a Startitup számolt be (mindkettő balliberális portál). A konzervatív Štandard megerősített információi szerint Ondrášt is letartóztatták, aki nem az OĽANO-s exminiszterhez, hanem a progresszív PS-hez áll közelebb.

 

A 2020-as választásokon az 50. helyről indult a PS-SPOLU pártkoalíció listáján, és a mai napig a PS mellett kommunikál a közösségi oldalakon. Ondráš az OĽANO első agrárminiszterének, Ján Mičovskýnak is tanácsadója volt, aki azonban a választási ciklus első évében, 2020 nyarán megszabadult tőle.

 

 hirdetes_300x300  

Ondráš PS-es kötődésére Igor Matovič már májusban felhívta a figyelmet, nem sokkal a Heger-kormány visszahívását követően, a Vlčan-ügy kapcsán. Matovič szerint Ondráš Vlčan miniszter jobbkeze volt, aki minden döntésre rálátott, és Vlčan semmiből sem hagyta ki. Matovič Zuzana Čaputová államfőt (aki a PS színeiben indult az elnökválasztáson 2019-ben) is kritizálta, amiért tudott a Vlčannak juttatott 1,4 millió euróról, de nem lépett, hogy megvédje anyapártja, a PS érdekeit.

 

A 2019-es gazdatüntetések egyik főszereplője, Patrik Magdoško is reagált Ondráš letartóztatására. A Denník N blogszekciójában arról írt, hogy bár Ondráš úgy tett, mintha anno saját döntéséből távozott volna a minisztériumtól, valójában

 

„A valóság az volt, hogy a számos embertől érkező ismételt figyelmeztetések miatt elvesztette Mičovský bizalmát, aki megkérte őt, hogy távozzon”

 

írta.

 

Hasonlóan nyilatkozott az OĽANO frakcióvezetője, Michal Šipoš is Ondráš kapcsán:

 

„Mint a frakció tagjai, többször is figyelmeztettük Heger kormányfőt Ondráš úr ténykedésére, aki Vlčan minisztert árnyékként követte. Hosszabb ideje rendelkeztünk információkkal arról, hogy Ondráš kártékony, több olyan dolgot is tett, amelyek nem Szlovákia érdekeit szolgálták. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy milyen a múltja”

 

mondta Šipoš, anélkül, hogy elárulta volna Ondráš múltjának részleteit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.