Nyitókép forrása: Postoj.sk

 

A szlovák konzervatív politikai gondolkodás szempontjából fontos beszélgetésre került sor hétfőn. Konzervatív és álkoznervatív politikusok vettek részt nyilvános vitán. A pódiumon Milan Majerský (KDH), Anna Záborská (KÚ), Milan Krajniak (Sme rodina) és valamilyen érthetetlen okból Eduard Heger (Demokrati) vett részt. Minegyikük elutasította a transzgender propagandát, a woke ideológiai kolonizmusát, és jelezték, hogy nem vesznek részt olyan kormánykoalícióban, amely az egyneműek regisztrált partnerségét vezetné be. A beszélgetés vonala arra utal, hogy az elmúlt évek élesedő kultúrharca és a liberális média boszorkányüldözései határozottabb vörös vonalak kiépítésére késztették a konzervatív politikusokat.

 

Majerský például újra elmondta, hogy a regisztrált partnerség intézményének bezetése a KDH számára elfogadhatatlan. A felmérések jelen állása szerint a KDH nélkül nem jöhetne létre balliberális kormány. Sőt, Majerský megtoldotta a tabuk listáját az abortusz liberáliralizációjával is. Mindegyik kérdés a PS és az SaS fő kampánytémái közé tartoznak.

 

Eduard Heger, aki korábban a Denník N beszélgető estjén még azt mondta, természetesen támogatná a regisztrált partnerség bevezetését, most azt állította, hogy nem támogatná. Hogy mennyire lehet hinni szavainak, jól illusztrálja, hogy rajta kívül pártja minden képviselője megszavazta az SaS regisztrált partnerségről és abortusztablettákról szóló javaslatát. Heger maga is csak tartózkodott.

 

 hirdetes_300x300  

A konzervatív értékek mellett legnyíltabban Milan Krajniak állt ki. Azok után, amit mondott, könnyen magyar trójai falónak nevezhetik a szlovák sajtóban. Krajniak arról beszélt, hogy a Sme rodina számára is vörös vonalat jelent a regisztrált partnerség, hogy a kultúrharc Szlovákiát sem kerüli el.

 

Egyértelműen utalt arra, hogy sérül a szólásszabadság. Kijelentette, hogy a konzervatívoknak kell leginkább harcolniuk a szabad véleménynyilvánítás jogáért, ami szerinte egyre nehezebb lesz. Úgy vélte, ha nem harcolunk a vélemény szabadságáért, „holnap már bármilyen mainstreamtől eltérő véleményért lecsukhatnak minket”.

 

Állítása szerint a kormány, amelynek a Sme rodina része volt, sikerrel megakadályozta a „progresszív woke gyarmatosítást”, amit az „EU és a szlovák liberális-progresszív mainstream erőltet”.

 

Talán Krajniaktól hangzott el a beszélgetés legfontosabb mondata, miszerint a választások után a konzervatív pártoknak több képviselőjük lesz, mint a progresszívoknak (nem számolva bele a Republikát), ezért képesek lehetnek átültetni a konzervatív programot.

 

Mikor Heger arról beszélt, hogy helytelen lenne, ha a keresztény politikusok teokráciát akarnának kiépíteni, Krajniak tette helyre:

 

„Edo, minket nem a teokrácia fenyeget, minket senki nem is vádol iyesmivel. Minket az fenyeget, hogy abba a helyzetbe kerülünk, mint 1989 előtt, amikor a keresztényeket és konzervatívokat meghurcolták”

 

mondta.

 

Záborská, akinek várandós nőket támogató támogató javaslata többször is pár szavaz híján bukott el, elmondta, hogy a javaslata ellen indított álhírgyártás volt Szlovákia legnagyobb hoax-a. A liberális sajtó ugyanis „abortusz betiltásaként” mutatta be a törvényt, amely csupán több lehetőséget és időt adott az illető nőnek, hogy átgondolja az abortuszt, illetve csökkentette volna az esélyét, hogy a várandós nők pusztán anyagi nehézségek miatt ne vállalják a gyermeket. Krajniak a Záborská elleni progresszív sajtóhisztériát a sajtó „gyűlöletkampányának” nevezte. Szerinte több politikus a sajtótól való félelmében nem állt ki Záborská javaslata mellett.

 

Krajnaik úgy véli, hogy a szlovák konzervatívoknak „képesnek kell lenniük önálló, erős és határozott politikai áramlattá válni”. A Sme rodina második embere szerint ma két szélsőség van: a Denník N – PS – SaS vonal és a Hlavné Správy – Republika – Smer vonal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!