Nyitókép: SITA/Diana Èernáková

 

Mária Kolíková (SaS) korábbi igazságügyi miniszter is támogatja a Boris Kollár (Sme rodina) házelnök visszahívását célzó javaslatot. Az erre irányuló rendkívüli parlamenti ülés összehívásáról szóló javaslatot a jelek szerint a Demokrati és az SaS képviselői is aláírják majd.

 

„Ha a Boris Kollár házelnöki pozíciójából való visszahívásáról szóló rendkívüli ülés össze is lenne hívva, bizonytalan, hogy találnak-e 76 képviselőt a visszahívására. Mindenesetre támogatom ezt a javaslatot és meg kell próbálni”

 

mondta Kolíková.

 

Szavai szerint a Demokrati (Heger és társai) már péntektől (06.23.) tudja, hogy az SaS-ben vannak képviselők, akik támogatják a javaslatot. Kolíková megjegyezte, hogy a rendkívüli ülés összehívása indokolt lenne a nemzetközi egyezmények, a faji sztereotípiák és a nők elleni erőszak elleni harcban hatásos eszközök támogatása miatt.

 hirdetes_300x300  

 

Kolíková aláhúzta, hogy Kollár nyilvánosan védelmébe veszi azokat a helyzeteket, amikor helyénvaló a nők megverése. Ezzel szerinte átlépte a politikában való elfogadottságának határait. Rendkívül súlyosnak tartja azt a gyanút is, hogy Kollár volt élettársát a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) is megfigyelhette.

 

„A titkosszolgálatokkal való visszaélés gyanúját teljes körűen ki kell vizsgálni és a miniszterelnököt is közvetlenül be kellene vonni, és le kellene vonni a konzekvenciákat, ha bármilyen visszaélés gyanúja merül fel”

 

tette hozzá.

 

A Demokrati női képviselői már pénteken jelezték, hogy szeretnének rendkívüli ülést összehívni a házelnök leváltásának céljával. Kollárt több párt is felszólította, hogy önként távozzon a nevéhez kapcsolódó családon belüli erőszak botránya miatt. Kollár azonban nem kíván távozni posztjáról.

 

A házelnök elismerte, hogy 12 évvel ezelőtt megütötte akkori élettársát, Barbora Richterovát. Tettét azzal magyarázta, hogy a nő veszélyeztette közös gyermeküket. Elutasította ugyanakkor a nő további vádjait, mivel azokban ellene irányuló lejárató kampányt lát.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a SIS tényleg megfigyelte volna Richterovát, összeült a SIS-t ellenőrző parlamenti bizottság is. A SIS vezetője kizárta, hogy visszaéltek volna a SIS-szel egy legfőbb közjogi méltóság személyes céljaira. Kollár feljelentést tett Richterová és további ismeretlen személyek ellen, akik szerinte az ügy mögött állnak.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!