Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A progresszív Progresívne Slovensko bemutatta választási programjának egy részét, konkrétan azt, amely „minden ember egyenlőségével” foglalkozik. A programban az emberek „rassztól, nemi hovatartozástól és szexuális irányultságtól független” egyenlőségét hirdették meg. Belefoglalták a ” házasság kiterjesztését” is „minden párra”, ami más szavakkal a regisztrált partnerséget jelenti.

 

„Támogatást fogunk keresni a házasság intézményének kiterjesztéséhez minden párra, amit az EU-tagországok többségének mintájára az egyenlőség valódi elvének tartunk. Ma az EU 27 tagállamából 15-ben mindenki számára elérhető a házasság intézménye, a legutóbbi ilyen ország nemrég Észtország lett – az első a balti államok közül”

 

mondta a PS alelnöke, Lucia Plaváková.

 

Aláhúzta, hogy Szlovákia 30 éve „hagyja figyelmen kívül az LGBTI+ személyek jogait, majd felemlegette a pozsonyi kettős gyilkosságot, amely során két férfit lőttek agyon egy melegbár előtt. A PS kezdeményezésre akkor az EP elítélte Szlovákiát, határozatban egyes politikai szereplőket és egyházakat is felelőssé tettek az történtekért. A PS elnöke, Michal Šimečka egyben az Európai Parlament alelnöke is.

 hirdetes_300x300  

 

A PS a programjában kijelentette, hogy a transzgender híve, és a nemazonosságot az egyén „önmeghatározásától” tennék függővé, és a párt úgy véli, hogy lehetővé kell tenni, hogy ezt az identitást a hivatalos okmányokban is fel lehessen tüntetni.

 

Sőt, ennél tovább is mennek, állami kártérítést (tehát adófizetők pénzéből fizetett jóvátételt) ígér a PS a „kényszerített sterilizációért”.

 

Szlovákiában a nemváltás eddig kizárólag nemváltó műtét útján volt lehetséges. Ez néhány hónapja változott meg, amikor az akkori egészségügyi miniszter lemondását követően, hivatali ideje utolsó napján aláírta azt a rendeletet, amely műtét nélküli nemváltást tesz lehetővé. A rendkívül nagy felháborodást keltő intézkedést utódja, Eduard Heger akkori kormányfő sem vonta vissza – ennek ellenére pártja, a Demokrati konzervatív pártnak tartja magát.

 

A PS felvenné a gyűlöletbűncselekmények közé a „kapcsolati és szexuális orientáció, illetve nemi identitás” miatti gyalázást.

 

A progresszívek egyúttal létrehoznának egy „emberjogi ernyőt” is, amely alá minden „alapvető emberi és szabadságjoggal” foglalkozó szervezetet beszerveznének. Vagyis központosítanák az olyan jogvédelemmel kapcsolatos intézményeket, mint a gyermekvédelmi ombudsman, az egészségügyi hátrányban élők biztosa és az Emberjogi Központ.

 

A PS etikai kódexet vezetne be a parlamentben, ahol „rengeteg gyűlötbeszéd hangzik el”. Megváltoztatnák a házszabályt is, hogy a gyűlöletkeltő beszédnek minősített beszédekért automatikusan fegyelmi eljárás induljon a parlamenti képviselők ellen.

 

A PS a programban zászlajára tűzte a „vallási szempontból semleges állam” elérését és az egyházak leválasztását az állami forrásokról. Az állam vallási semlegességét az iskolákban is érvényesítenék. Az egyházak finanszírozását egy speciális adónem bevezetésével oldanák meg. 

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!