Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Érdekes mozgások vannak a szlovák jobboldali pártok választási listáin. Egyre valószínűbb, hogy az OĽANO a Za ľudíval és a KÚ-val közös választási koalícióban vág neki a nyári választási kampánynak. Mivel az OĽANO-t jelenleg 5 százalék körülire (is) mérik, elég nagy kockázatot vállal a közös indulással, mivel a pártkoalíciónál a választási küszöb nem 5, hanem 7 százalék. A hitelességét visszanyerni igyekvő KDH listáján megjelent egy liberális adatbűvész, a Demokrati pedig vért izzadva próbál a felszínen maradni.

 

Igor Matovič a múlt héten bejelentette, hogy pártja koalícióban fog indulni a szeptemberi előrehozott választásokon. A jelek szerint a teljesen jelentéktelenné váló, 1 százalékos Za ľudíval, és az önállóan szintén esélytelen Kresťanská úniával közös listát adnak le július 2-ig.

 

Ezzel az OĽANO elég nagy kockázatot vállal. A pártkoalíciók számára 7 százalékos a választási küszöb – erre faragott rá 2020-ban a PS-SPOLU koalíció, amely 0,03 százalékpont híján nem jutott be a parlamentbe.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérések alapján az OĽANO-nak elvileg nem lenne esélye ilyen formációban bejutni a parlamentbe (most még). A Focus 5,3 százalékra, az AKO 7,1 százalékra, a POLIS 6,6 százalékra, az IPSOS 6,4 százalékra, a Median pedig 7,9 százalékra mérte legutóbb Matovič pártját.

 

Más kérdés, hogy az OĽANO-t rendszerint alulmérik a felméréseken, ráadásul Matovič mediális ellenszélben is képes mozgósítani – ennek köszönheti, hogy a Demokrati megalakulásakor 5 százalék alá süllyedő támogatottságát elég gyorsan visszadolgozta.

 

 

Adatbűvész a KDH listáján

 

A hitelességét visszaszerezni igyekvő KDH is hozott ellentmondásos döntéseket. A kereszténydemokraták nemrég kijelentették, hogy olyan koalícióba nem lépnek be, amely regisztrált partnerséget akar bevezetni az egynemű párok számára. Ez elvileg kizárja a PS-szel és az SaS-szel való együttműködést, mindkét párt egyik prioritása az regisztrált partnerség elfogadtatása.

 

A KDH számára így továbbra is bizonyítani kellene, hogy valódi kereszténydemokrata párt. A lista 149. helyére azonban felvették Ivan Bošňákot is, aki többek között az Adatok Pátosz Nélkül facebookos oldal szerkesztője. Ő már korábban is elsősorban sajátosan liberális oldalról tálalta például az energiaválsággal kapcsolatos adatokat. Nem csoda.

 

Bošňák a koronavírus-járvány előtt a Pozsony Megyei Önkormányzat munkatársa volt, később, 2020-ban az SaS-es Marián Viskupič asszisztense lett. Többször is kritizálta a KDH jelenlegi pártelnökét, Milan Majerskýt, és nyilvánosan támogatta Alojz Hlinát, a KDH korábbi elnökét. A dolog pikantériája, hogy miközben Bošňák felkerült a KDH listájára, Hlina az SaS listáján indul a szeptemberi választáson.

 

Az még ellentmondásosabbá teszi a dolgot, hogy Bošňák a megyei választások idején a Denník N balliberális lapnak adott interjújában felszólította az olvasókat, hogy ne szavazzanak a KDH jelöltjeire.

 

Bošňák és az ő Facebook-oldala is megér egy bekezdést. Alapvetően ugyanis nyugati-liberális szempontból világítja meg az általa „elemzett” adatokat. A minap például azt írta, hogy annyi gáz lesz Európában, mint fa az erdőben, mert a tárolók 75 százalékra tele vannak. Csak épp azt nem tette hozzá, hogy ez a 75 százalékos tárolókapacitás Európa éves fogyasztásának mindössze 22 százalékát fedezi. Ahogy azt sem tette hozzá, hogy az energiaválság következtében csökkent ugyan Európa gázfogyasztása, de annak ára a gazdasági visszaesés, a vegyipar leépülése és a infláció elszabadulása volt.

 

A Demokrati félreállította Hegert?

 

Eduard Heger exkormányfő pártja is hitelességi gondokkal küzd, ám az ő esetében ez a kihívás megoldhatatlannak tűnik. A párt nemrég bejelentette, hogy Heger helyett Andrea Letanovská vezeti majd a választási listát. A Demokrati azonban tartósan 5 százalék alatt stagnál, sőt, egyes felmérések szerint még a 3 százalékot sem érik el.

 

Ennek ellenére Jaroslav Naď egykori védelmi miniszter biztosra veszi, hogy bejutnak a parlamentbe. A szakértők enyhén szólva is szkeptikusak. Letanovská múltja sem makulátlan. 2020-ban a Za ľudí listáján indult, de nem jutott be, csak helyettesként (Vladimír Ledecký helyére). Egy év sem telt el, és távoznia kellett a képviselői padból, majd egy hónappal később otthagyta az egész pártot. Az viszont nem mellékes, hogy 4300 szavazatot kapott 2020-ban, ami kétezerrel több, mint amit a parlamenti képviselő Miroslav Kollár könyvelhetett el – ez utóbbi azonban ügyesebben keverte a lapokat.

 

Viszont a kép így is előnytelen a Demokrati számára. Azzal, hogy Heger a második helyről indul, kvzái elismerték, hogy van miért szégyenkeznie a volt kormányfőnek (és Jaroslav Naďnak), ráadásul az egész úgy néz ki, hogy egy ismeretlen, így kevésbé problémás múltú nő mögé próbál elbújni.

 

Egyes elemzők szerint Letanovská nyithatja meg az utat a más pártokkal való szövetség felé – erre azonban már csak pár napjuk maradt.

 

A teljes képet nézve azonban Letanovská nem a győzelem eszköze Hegerék számára, hanem az alibié. A nagyon valószínű bukás felelőssége elől Heger és Naď is könnyebben bújhat ki, hiszen nem ők vezették a párt listáját a kampány során. Más szavakkal, ráfogják a rossz castingra a kudarcot, és így nem kell bevallaniuk, hogy kormányzásukat (és benne külpolitikájukat) minősítették az emberek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!