Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Az uniós tagországok vezetőinek többsége tudja, hogy nem lehet beszélni az Unió küszöbön álló csődjéről, vagy arról, hogy a szövetség kifogyott volna a pénzből – jelentette ki Ódor Lajos szlovák kormányfő a kétnapos brüsszeli EU-csúcs befejezése után magyar kollégája, Orbán Viktor nyilatkozataira hivatkozva.

 

Orbán csütörtökön az Európai Tanács ülése előtt, valamint a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában is jelezte, hogy az Európai Unió költségvetési szempontból „lehetőségeinek határaihoz érkezett”. Facebook-oldalán közzétett egy státuszt, miszerint a csúcs résztvevői azt kérdezik, hová lett az Unió pénze. Egyúttal azt is hozzátette, hogy Brüsszel nem tud elszámolni az Ukrajnának nyújtott eddigi támogatásokkal, és további forrásokat követel a tagországoktól a hitelek törlesztésére. Állítólag Brüsszel ezt a 2024–2027-es évekre szóló többéves pénzügyi keret (MFF) több tízmilliárd eurós költségvetés növelésére irányuló javaslatokba foglalta bele.

 

Orbán Viktor: ki a felelős azért, hogy pénzügyileg a csőd szélére sodorták az Európai Uniót?

 hirdetes_810x300  

 

Orbán nyilatkozataira hivatkozva Ódor megjegyezte, hogy az EU-csúcson erről nem tárgyaltak a vezetők. Elmondása szerint erről a témáról az októberi csúcson fognak szót ejteni.

 

„A vezetők túlnyomó többsége úgy veszi, hogy ezek a kijelentések a hazai közönségnek szóltak. Európai szinten mindannyian tudjuk, hogy nem beszélhetünk csődről, vagy arról, hogy az EU-nak elfogyott a pénze“

 

– magyarázta a szlovák miniszterelnök.

 

Emlékeztetett arra, hogy az európai források leghatékonyabb felhasználásáról szóló vita az egyik legfontosabb: európai szinten és – ez Szlovákiára is vonatkozik – itthon is.

 

„Ez a kormány alapvetően minden egyes nap ezzel foglalkozik. Keressük a módját, hogy miként használhatnánk fel azokat a pénzeket, amik még rendelkezésünkre állnak, és amelyekről az előző kormányok egy kicsit lecsúsztak”

 

– mondta Ódor, hozzátéve, hogy a kormány igyekszik tartani a helyreállítási tervben szereplő határidőket.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.