Nyitókép: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Hivatalosan is elrajtolt a kampány, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a korábban reklámokat megjelenítő billboardokon feltűntek a pártok és politikusok, hogy különféle üzeneteket közvetítsenek a választók felé.

 

Míg korábban a szlovák pártok nem különösebben foglalkoztak a magyarlakta régiókkal, az OĽaNO három évvel ezelőtti sikeres szereplése rádöbbentette a szlovák politikusokat, hogy a magyar vizekben is érdemes lehet halászni. Ennek megfelelően a magyar üzenetek mellett megjelentek a szlovákok is. Alábbi cikkünkben a Nagymegyer–Dunaszerdahely szakaszon látható „plakátkampányt” vesszük górcső alá.

 

Az elsők között, még hetekkel ezelőtt jelent meg Nagymegyeren Boris Kollár és a Sme rodina plakátja. Kollárék az idei kampányra külön weboldalt is létrehoztak és a „Család vagyunk” mellett a „Normálisak vagyunk” szlogent is elővették. Röviden, velősen próbálják arra irányítani a figyelmet, hogy míg két megbuktatott kormánynak is részesei voltak, egyikben sem ők voltak a veszekedő fél, aki robbantott/dobbantott, ehelyett főleg a szociális szférában elért sikereiket domborítják.

 

 hirdetes_810x300  

Érdemes azonban felhívni arra is a figyelmet, hogy az utóbbi időben Boris Kollár retorikája megengedőbbé vált a PS-féle liberális, LMBTQ-propagandával szemben.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Rögtön Kollár mellett mosolyog ránk Eduard Heger, aki három év alatt tornázta fel magát szinte a névtelenségből a pártvezérségig. Demokrati nevű pártjával próbálja továbbvinni a kormányfősége végére felvett kommunikációs stílust, melyben a remény sugaraként igyekszik eladni magát és társait. Lehet, hogy még sikeres is lenne, ha nem lebegne szemünk előtt a kormányfőként eltöltött ideje, ami alatt inkább kudarcokat gyűjtött, mint jópontokat. Nem véletlen, hogy a párt indulása óta egyetlen felmérés sem méri be a parlamentbe őket…

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Dunaszerdahelyről Nagymegyerre haladva aztán előbukkan egy Hegert nagyon közvetlennek feltüntető billboard is, ahol egy idős hölggyel látható. A nyilvánvalóan az idős korosztályt megcélzó üzenet veszít hatásosságából, ha figyelembe vesszük, hogy Heger kormányzása idején segítséget ígért az energiaárak kompenzálására, majd az Ódor-kormányt gyakorlatilag támogatja abban, hogy megkurtítsa ezt a segítséget.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Nem hiányzik az út széléről Peter Pellegrini plakátja sem, aki piros alapon mosolyog minden arra tévedőre. Plakátjain részben az általa kezdeményezett petíciót reklámozza, melyet Komáromban indított útjára. Egyelőre az üzenet kevésbé átütő, leginkább saját arcára fekteti a hangsúlyt.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Megjelentek már az út szélén a Kotleba-féle ĽSNS-ből kiugrott, magukat mérsékeltnek feltüntetni próbáló Republika képviselői is. Ők hazafias szólamokat próbálnak pengetni, ám a Csallóközben a „Hűségesek Szlovákiához” című szólamok aligha találnak célba.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Bugár Béla ígéretéhez mérten teljes mellbedobással tért vissza a köztudatba és az útszélekre, hogy támogassa Sólymos Lászlót. A Most-Híd 2023 „Folytassuk gyűlölködés nélkül” szlogenje valószínűleg már csak keveseket tud megbolondítani, miután az utóbbi hetekben, hónapokban mást sem látunk/hallunk belőlük, mint a Szövetség szétverésére irányuló kísérleteket. Ráadásul önellentmondásba is keveredett ezzel Bugár Béla, mivel június utolsó hetében felvidéki magyar településeken hallhattuk hangját a hangszórókból, amint – a Szövetséget nyíltan meg nem nevezve – gyűlölködő ellenkampányát hirdette.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

A legtöbb billboard Nagymegyer és Dunaszerdahely között a Szövetséghez, azon belül is Gyimesi Györgyhöz és Forró Krisztiánhoz kötődik. Többször is megjelenik Gyimesi békét és stabilitást hirdető két üzenete, valamint Forró „Itthon vagyunk” mondata. Miután fotóink készültekor még nem volt nyilvános a Szövetség jelöltlistája, nem meglepő, hogy egyelőre csak a listát vezető és záró húzóemberek üzenetei elérhetőek, vélhetően a következő napokban, hetekben ez bőven változni fog.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Gyimesi és Forró plakátjai legtöbbször egymás után láthatók, ezzel is jelezve, hogy közösen kívánják sikerre vinni a Szövetség projektjét a szeptemberi választásokon.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea
fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Az általuk már most lefoglalt billboard-mennyiség arra enged következtetni, hogy nem bízzák a véletlenre, nem adnak esélyt a szlovák pártoknak túl nagy terjeszkedésre a magyarlakta vidékeken.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Egyelőre nem találkoztunk a Smer és az OĽaNO, az SaS és a PS üzeneteivel, valamint Andrej Danko, Simon Zsolt és társai sem jelentek még meg vidékeinken, de politikusainkat ismerve valószínűleg már nem kell rájuk sokat várnunk.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!