Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

A Focus ügynökség friss felmérése szerint Peter Pellegrininek lenne a legnagyobb esélye megnyerni az elnökválasztást. Pellegrini a HLAS elnöke, és nem kizárt, hogy a választásokat követően a progresszívokkal alakít kormányt, így a felmérés mintha célozna valamire. Láttunk már ilyet, de előbb nézzük a számokat.

 

A felmérés szerint a választók 41 százaléka választaná meg Peter Pellegrinit, míg a liberális mainstream kedvencére, Ivan Korčokra csak 34 százalék voksolna. A számok a „biztosan rá szavaznék” és a „talán rá szavaznék” válaszokat adó személyeket is tartalmazza, így vannak átfedések a felsorolt politikusok támogatottságai között.

 

Korčoktól alig lemaradva viszont Maroš Žilinka főügyész következik 32 százalékkal. A nehezem komolyan vehető Štefan Harabin potenciálja 21 százalék, egy százalékkal megelőzte a 2019-ben induló Robert Mistríket.

 

 hirdetes_300x300  

 

Pellegrinit leginkább a HLAS, a Smer és a Sme rodina választói támogatnák.

 

Ivan Korčokot a Focus szerint leginkább az OĽANO (71 százalék), a PS (70 százalék), az SaS (64 százalék) és a KDH választói (37 százalék) támogatnák.

 

A Republika választói Maroš Žilinkát, az SNS választói Štefan Harabint preferálják.

 

 

Érdemes kitérni azonban arra, hogy Peter Pellegrini a HLAS elnökeként pártpolitikát folytat, és jó eséllyel kormányt alakíthat a szeptemberi választások után, méghozzá a progresszívokkal. Ezért is furcsa, hogy a választások előtt miért próbálják a HLAS vezetőjét egy másik választással összefüggésbe hozni, és így sugalmazni azt, hogy talán nem is lesz vagy nem akar lenni kormányfő. Hacsak nem azért, mert bizonyos körökben felmerült a HLAS-szal, de nem HLAS-os vezetéssel való kormányzás elképzelése. Hasonló manipulációt láttunk korábban, a Focusnak volt néhány hónapja egy felmérése, amellyel azt próbálta bizonyítani, hogy a Demokratinak és a KDH-nak együtt 15 százalékos eredménye is lehetne. Akkor a liberálisok mindent megtettek, hogy Eduard Heger atlantista pártját konzervatívnak állítsák be, és parlamentbe segítsék a KDH hátán. Az akkori és a mostani felmérés is a Markíza televízió megbízásából készült.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!