Nyitókép: Forró Krisztián Fb-oldala

 

25 párt, 2000-nél is több jelöltje vág neki a közelgő parlamenti választásoknak. A listák leadási határideje vasárnap éjfél volt. Az Országos Választási Bizottság július 12-én véglegesíti a jelöltek névsorát.

 

Az elvileg biztos, hogy a Szövetség-Aliancia teljes, 150 fővel vág neki a választásoknak. Amennyiben eléri az 5 százalékos küszöböt, közülük 8-12-en képviselhetik majd a magyarságot. Meglepetés esetén ennél is több. Látva az elmúlt évek egy helyben topogását és a párkányihoz hasonló bicskanyitogató eseteket, egyáltalán nem mindegy, ki lesz az a szerencsés, aki havi 5 ezer euróért beülhet a bársonyszsékbe. Főleg úgy, hogy négy év alatt 240 ezer, azaz negyedmillió eurót vihet haza. Plusz a többi…

 

Nézzük meg, mit mutat a jelöltlista. Négy pontban szedtük össze az érdekességeket

 hirdetes_300x300  

 

1. Gyimesi és Forró is beárazza magát

 

A lista utolsó és első helyén szereplő politikusok számára nemcsak a bejutás, hanem kimondva kimondatlanul egymás legyőzése is fontos szempont. Ha bejut a párt a parlamentbe akkor azért, ha pedig nem jut be, azért.

 

Nagy valószínűséggel Forró Krisztián és Gyimesi György lesz az a két személy, akik a két legtöbb karikát gyűjtik majd össze. De hogy ki mennyit, az egyáltalán nem mindegy. Az utolsó helyről mindenesetre sokkal nehezebb az elsőre felkarikázni magát. Ugyanakkor az első helyen szereplő pedig nagyobb felelősséggel is bír. Gyimesi és Forró, miközben egymásra mosolyognak az útszéli óriásplakátokon, fél szemmel azért egymást is figyelik.

 

2. A lista nyertesei és vesztesei

 

A lista nyertesei kétségkívül a Most-Híd új arcai, illetve az Összefogás platform női tagozata, az ún. gidák. Mindannyian ugyanis a körülmények összjátéka kapcsán kerülhettek olyan magasra, ahová saját teljesítményük, eddigi politikai munkásságuk, felkészültségük, ismertségük alapján nem nagyon juthatnának.

 

A Pandy Péter fémjelezte Most-Híd tagjai a távozó hidasok után vették át a stafétát. Ő is, illetve a platformelnök is, akinek nevét egyelőre nem sikerült megjegyezni. Nem a távozók számát növelték, hanem maradtak. Stabilizálva a pártot. Ez mindenképp dicséretes rájuk nézve. Minden más azonban ugyanúgy velük szemben is komoly elvárás. Nem elég ugyanis kétszavas Fb-posztokkal letudni a politikai munkát, nem elég szlogenekben kommunikálni. Az első tízben szereplőktől érdemi munkát várnak el. Húzni kell a szekeret, harcolni, küzdeni, felgyűrni az ingujjat. Nemcsak a VIP-ben Világi mellett. Témák kellenek, történetek, hívó szavak, mobilizáló üzenetek.

 

Az Összefogás platform lányai a tolakodásban jók, az biztos. Az első 36-ba négyen is befértek. Hogy ez mire lesz elegendő, előre inkább nem fogalmazzuk meg. Párkányban és Komáromban már láthattuk tőlük. Ennek ellenére ők legalább vállalták a megmérettetést, és nőként a közéleti szerepvállalás mellett döntöttek. Ha sikerrel járnak, esélyt kell kapniuk. Ha nem, visszatérhetnek odá, ahonnan jöttek. Hova is…?

 

3. A lista hiányzói

 

Az egyik fő veszélyforrás a Körkép.sk szerint a párt bejutása szempontjából a hitelesség kérdésén kívül, hogy hiányoznak a listáról az ismert, emblematikus nevek. A Szövetség mint tudjuk, a törtetőkre és az MKP-ra épül. Az MKP pedig stabil választóira. Akik többsége nyugdíjas, ők vélhetően világéletükben csak magyar pártra, magyar jelöltekre szavaztak. Na most ezek a választók hiába keresik majd saját, megszokott arcaikat, Csáky Pált, Bauer Editet, Farkas Ivánt és a többieket, nem találják majd a listán. Helyettük olyan személyek virítanak „befutóhelyeken, akikről a szélesebb közvélemény még csak nem is hallott. Mi sem.

 

Mindenesetre, mi szóltunk előre, többször is. Hiába. A leadott karikák száma október 1-jén ékes példája lesz annak, hogy nekünk volt igazunk. Bár tévednénk!

 

4. Nők és férfiak aránya

 

22 nő és 128 férfi. Gyors pillantásra ezt mutatja a nemek aránya. Azaz a férfiak hatszoros túlsúlyban vannak a nőkhöz képest. A legtöbb nő a gidáknak köszönhetően az Összefogás platform részéről érkezik. Többségük inkább aktivistának mondható, mint politikusnak. Pótcselekvésekben élik ki magukat, tamponpolitizálást folytatnak, énekelnek, helyezkednek és harcolnak. Mármint „harcolnak.

 

Mindenesetre nőnek lenni nem erény. Csak azért, mert valaki a gyengébb nem képviselője, még nem jár a pozitív megkülönböztetés. Az egyenlő esélyek annál inkább. Úgyhogy, kedves hölgyeim, más platformok részéről is, elő az ambíciókkal, hogy még több szép, ügyes, okos, felkészült női politikus képviselhesse érdekeinket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.