Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A 13. nyugdíj eltörlését, a gyerekek után járó 500 eurós szülői támogatás kedvezményezetti körének megkurtítását és a gyermek születésekor eddig járó 800 eurós egyszeri támogatás eltörlését tartalmazza az a konszolidációs javaslat, ami a pénzügyminisztérium égisze alatt működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP)műhelyéből került ki. A szerzők ráadásul arra a dokumentumra hivatkozva javasolják a megszorításokat, amelyet anno Ódor Lajos jelenlegi kormányfő (korábban jegybanki alelnök) és Štefan Kišš, a PS egyik képviselőjeltöltje publikált korábban. Kišš volt az Árért Értéket (Útvar Hodnota za Peniaze) állami thinktank első igazgatója is.

 

A Zuzana Čaputová államfő által összeválogatott Ódor-kabinet már az első perctől a konszolidációra helyezte a hangsúlyt. A június közepén benyújtott kormányprogramja a fent említett megszorításokat csak burkoltan tartalmazta, inkább az energiatámogatások megszüntetésére helyezte a hangsúlyt. Nem is kapott támogatást a parlamenttől, így a szakértői kormány azóta megbízott kormányként ténykedik korlátozott hatáskörrel.

 

Más kérdés, hogy ez a korlátozott hatáskör mi mindent fedhet le. Az Ódor-kabinet senkinek nem felel, csak Čáputovának, Čaputová pedig már nem indul a következő elnökválasztáson. Mivel minden jel szerint Ódor Lajosék fogják összeállítani a jövő évi költségvetési javaslatot, borítékolhatóan progresszív-liberális elvárások mentén fogják ezt megtenni.

 

 hirdetes_300x300  

Az egész konszolidáció ugyanis kizárólag a kiadások csökkentésére fókuszál, a bevételi oldalon meg sem próbál egyensúlyt teremteni. Nem csoda, korábban Čaputová megmentette az extraprofitadótól az Eustreamet (két cseh oligarcha érdekeltségébe tartozó vállalat), és a legutóbbi hírek szerint a Villamosművek két külföldi tulajdonosa (az említett két cseh oligarchához tartozó EPH és az olasz ENEL) megadóztatása sincs már játékban.

 

Ez tehát az alaphelyzet. És ebből a helyzetből született meg az első megszorító intézkedések magva, az IFP műhelyében.

 

A javaslat a következő tételeket tartalmazza:

  • A 13. nyugdíj eltörlése (300 milliós megtakarítás az államnak),
  • az 500 eurós gyermektámogatási juttatás jelenleg a gyermek 3 éves koráig jár, ezt levinnék 2 éves korra (200 millió eurós megtakarítás),
  • a gyermek születésekor járó egyszeri 800 eurós támogatás (úgynevezett kocsipénz) teljes eltörlése (44 millió eurós megtakarítás),
  • a családi pótlékra jogosult gyermekek felső korhatárának csökkentése (30 millió eurós megtakarítás),
  • a fiatalok lakáshitel-támogatásának eltörlése (19 millió eurós megtakarítás).

 

Az IFP persze csak javaslatot fogalmaz meg, ettől azonban még teljesen világos, milyen mederben gondolkodik a jelenlegi kormány. A végső szó ugyan a parlamenté lesz, de nem a mostanié, hanem a választások után felálló törvényhozásé. Hogy milyen lesz a döntés, az elsősorban a választókon múlik, de a választások másnapján Čaputová államfő ritkán látott hatalmat kap a kezébe azzal, hogy eldöntheti, kit bíz meg a kormányalakítással, és hogy megbíz-e egyáltalán valakit. Ez pedig önmagában is komoly alkupozíció a pártokkal szemben.

 

Az IFP javaslatára több politikus is reagált, köztük Gyimesi György, a Szövetség jelöltje is.

 

„Két brüsszeli mosolygás között Čaputová elnök asszony megbízott kormányának van ideje arra, hogy megint szembeforduljon az emberekkel. A pénzügyminisztérium boszorkánykonyhájából épp most jött ki a javaslat, hogy miképp kellene konszolidálni a költségvetést. Lefordítom: hogyan húzzuk meg a nadrágszíjat. (…) Ebből is látszik, hogy a bársonyszékből sikerül támogatni a háborút, támogatni a menekülteket, befogadni őket, migránskvóták mellett elköteleződni, közben saját polgáraik legsérülékenyebb rétegeitől megint elvenni”

 

fogalmazott, utalva arra, hogy az Ódor-kormány támogatja Brüsszel kötelező betelepítési kvótáját, amely minden be nem fogadott migránsért 22 ezer euróval sarcolná meg a tagállamokat. A Szlovákiára eső kezdeti (értsd: legalacsonyabb) kvóta alapján ez több mint 6 millió eurós terhet róna a költségvetésre évente, de mivel nincs felső határ, ez az összeg ennél sokkal nagyobb is lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.