Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Csordogálnak az információk Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányának terveiről. Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a kiadási oldalon jelentős faragások várhatók, elsősorban a családosok és a nyugdíjasok kárára. Bevételi oldalon – ahogy az várható volt – a kormány szintén konszolidációra készül, ami ebben az esetben adóemelést jelent. Két fő terület kapcsán már tudni lehet, hogy adóemelés várható, de a részletek egyelőre nem ismertek. Jelek ugyanakkor vannak arra vonatkozóan, hogy milyen irányba gondolkodik a kormány.

 

Horváth Mihály pénzügyminiszter tárcája a hírek szerint jelentősen emelné a dohányáruk jövedéki adóját, ráadásul nemcsak egyszer, hanem egy automatikus rendszert vezetne be, ami időről időre drágítaná a dohányáruk árát.

 

A fő terület azonban, ahol a legnagyobb változás várható, az az ingatlanadó. A pénzügyminisztérium azzal érvel, hogy a GDP arányában, nemzetközi összehasonlításban Szlovákiában viszonylag kicsi az ingatlanokra kivetett adóteher. Az adókulcs megváltoztatásán kívül az adó kiszámításának módját is megváltoztatnák, a jelenlegi bonyolult rendszer helyett egységes négyzetméterenkénti adó kivetését szorgalmazzák.

 

 hirdetes_810x300  

Ez azt is jelenti, hogy a kormány a progresszív adóztatás felé mozdulna el, vagyis a nagyobb ingatlannal rendelkezők többet lesznek kénytelenek fizetni. Szlovákia lakosságának 91 százaléka saját ingatlanban él, így az adóemelés szinte mindenkit közvetlenül fog érinteni.

 

A kormány a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő vállalatok adóterheit ellenben könnyítené. Régi adóssága a mindenkori kormányoknak, hogy a minimális hozzáadott értéket képviselő összeszerelőüzem-szerű gazdaságot az innvatívabb gazdaság felé mozdítsák el. Ez sok mindennel összefügg, többek között azzal, hogy a jelenlegi összeszerelő alapú gazdaságban a bérek nem tudnak érdemben tovább emelkedni a versenyképesség leépülése nélkül, a tőke nagy része pedig kiáramlik az országból. A másik fontos tényező, hogy az automatizáció és robotizáció folyamata rengeteg munkakört és munkahelyet számol majd fel a jövőben, Szlovákia e téren a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik.

 

A kormány növelné az adókövetelések behajtásának hatékonyságát is, például úgy, hogy az adott vállalkozás, kft. adótartozásáért a kapcsolódó személyek is felelősek lennének.

 

A sorok között

 

A sorok között más tételeket is sejteni lehet. A Pravdának nyilatkozva Horváth azt monda:

 

„A modern adórendszernek sokkal jobban kellene tükröznie a környezetvédelem területét. A pénzügyminisztérium lehetőséget lát az adórendszer egyszerűsítésében is. Az adókövetelések behajtásának hatékonyságnövelése céljából a tárca a nem rendszerszintű kivételek eltörlését tervezi, ami javítana a közfinanszírozás állapotán”.

 

Az idézetben az első mondat kiemelten érdekes. A kulisszák mögött már egy ideje beszélnek arról, hogy a progresszív kormányok megadóztatnák a károsanyag-kibocsátást nemcsak a vállalatok, de a természetes személyek számára is. Elvileg ebbe beleférne akár a személyautók használatának adóztatása is. Számtalan formája van annak, hogy a lakosságot „zöldebb” és értelemszerűen drágább technológiák használatára kényszerítsék (a bürokrácia lényegében piacot teremt a saját maga által erőltetett drága megoldásainak – a szerk.).

 

Szintén beszédes, hogy a Költségvetési Felelősség Tanácsának (RRZ) munkatársa, Martin Šuster három olyan területet lát, ahol a kormánynak lenne (liberális szemmel) oka adót emelni.

 

  • ingatlanadó emelése,
  • az egyéni vállalkozók (SZČO) adóinak emelése – Šuster szerint a munkaviszonyban lévőkhöz viszonyítva túl kis adót kell fizetniük az egyéni vállalkozóknak, és ezt a különbséget csökkenteni kellene. Arról persze nem beszél, hogy a munka értéke már így is viszonylag magas adókkal és járulékokkal van terhelve, így az összehasonlítás elég szubjektív, vizsgálhatnánk például onnan, hogy miért nem a munkaviszonyban lévő adóterheit csökkentjük a SZČO adóterhei felé…
  • örökösödési és ajándékozási adó bevezetése.

 

Mivel Ódor Lajos jelenlegi kormányfő és Horváth Mihály jelenlegi pénzügyminiszter is az RZZ-ből nőtte ki magát, aligha lenne meglepő, hogy a fenti tételek némelyike vagy mindegyike megjelenne a pénzügyminisztérium tervei között.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!