Nyitókép: AP Photo/Pavel Golovkin

 

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök számára az Észak-atlanti Szövetség vilniusi csúcstalálkozója elsősorban a szlovák érdekek védelméről szólt a szervezet keleti szárnyán. Elmondása szerint a csúcstalálkozó „olyan szintű védelmet hozott Szlovákia polgárai számára, amilyenben még soha nem részesültek” – írja a TASR.

 

Čaputová szerint a litván fővárosban tartott kétnapos csúcson találkozott a világ demokratikus és gazdaságilag legerősebb országainak többsége, amelynek Szlovákia is a része. „Ez nagyon fontos, mert egy olyan országcsoporthoz tartozunk, amely szükség esetén védelmet nyújt számunkra” – hangsúlyozta.

 

Szerinte ez a csúcs nem Ukrajna szövetségi tagságának eldöntéséről szólt, hanem a gyakorlati és politikai együttműködés szintjének növeléséről, különösen a NATO–Ukrajna Tanács formátumában. Ukrajna akkor lesz a NATO része, amikor a szövetség tagállamai döntenek róla, és a feltételek teljesülnek, vagyis az ukrajnai háború befejezése után.

 hirdetes_810x300  

 

Mint hozzátette, a NATO-csúcs résztvevői új védelmi terveket fogadtak el. „A mai nap után világosabb lesz, hogy ki, mikor és milyen módon segítene megvédeni bennünket abban az esetben, ha biztonságunk, területi épségünk és integritásunk sérül” – mondta a szlovák köztársasági elnök.

 

Emlékeztetett továbbá arra, hogy Spanyolország jövőre a parlament által jóváhagyott mandátum részeként katonáinak kiküldését tervezi Szlovákiába, ezzel felváltva a Cseh Köztársaságot. Čaputová szerint ez fontos és jó hír, hiszen a spanyol csapatok azonnal elérhetőek lennének a NATO keleti szárnyán, ha Szlovákia fenyegetésnek lenne kitéve.

 

Az államfő szerint Szlovákia a csúcstalálkozón megerősítette elkötelezettségét, hogy a GDP két százalékát az ország védelmébe fekteti. „Úgy gondolom, hogy egy olyan helyzetben, amikor háború dúl a szomszédban, ez egy teljesen logikus lépés, és segít a védelmünkben, hogy sokkal hatékonyabbak legyünk“ – tette hozzá.

 

Čaputová szerint a csúcstalálkozó egyik kimenetele a NATO keleti szárnyának kiszámítható és összehangolt légvédelme. Ezt egy pontról, vagyis a NATO oldaláról kellene koordinálni, hiszen eddig a Szlovák Köztársaság kétoldalú egyezményektől függött ezen a területen – szögezte le.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!