Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

Csütörtökön került volna sor a kormányfő és az az önkormányzatok képviselői közötti találkozóra, amelynek témája a települések energiaár kompenzációja lett volna. Ám Ódor Lajos miniszterelnök szerdán lemondta a találkozót, majd azt nyilatkozta, hogy nincs a költségvetésben forrás a települések kompenzációjára. Az önkormányzatoknak az energiaválság eredményeképpen a korábbi árak többszörösét kellene kipengetni, ami iszonyatos anyagi terhet ró a helyi költségvetésre. A progresszív államfő által kinevezett szakértői kabinet azonban láthatóan nem akar lépni az ügyben.

 

Ódor azzal takarózik, hogy a parlament által elfogadott korábbi intézkedések miatt nincs forrás a költségvetésben a települések támogatására. Megjegyezzük, az ukrán menekültek ingyenes egészségügyi ellátására, utaztatására és oktatására találtak forrásokat.

 

Az önkormányzatok most közvetlenül Zuzana Čaputovával próbálnak találkozót kieszközölni, de mivel Ódor Lajos lényegében Čaputová embere, nagy áttörésre nem kell számítani. A jelenlegi kabinet ugyan arról beszél, hogy szeretne segíteni a megyei és helyi önkormányzatoknak, ez tettekben egyelőre nem nagyon mutatkozik meg.

 

 hirdetes_300x300  

A Szlovákiai Falvak és Városok Társulása (ZMOS) most abban bízik, hogy a parlament fogja orvosolni a problémát. Elvileg ígéretet is kaptak Boris Kollár (Sme rodina) házelnöktől, hogy már a parlament ünnepélyes szeptember 1-jén kezdődő ülésén felveszik a programba a 108 millió eurós kompenzáció kérdését. A döntés elvileg gyorsított eljárásban meg is születhet.

 

A dolgot azonban az ellenzék is meggyorsíthatja. A Smer csütörtökön bejelentette, hogy rendkívüli ülést kezdeményez, hogy a parlament határozatban kötelezze a szakértői kormányt a falvak és városok energiaár kompenzációjára 108 millió euró értékben.

 

A HLAS is bírálta a kormányfőt, de sokkal óvatosabban. A kormányt azonnali tárgyalásokra szólította fel az önkormányzati képviselőkkel.

 

„Arra van szükség, hogy a kormány a szeptemberi ülésre törvényjavaslatot terjesszen elő gyorsított eljárásban, amely felszabadítja a szükséges 100 millió eurós keretet, ha már a kormányfő azt állítja, hogy nem talál a költségvetésben helyet az összegnek”.

 

Michal Kaliňák, a HLAS elnökségi tagja és egyben önkormányzatokért felelős szakértője szerint a polgármesterek egy része táppénzre megy, hogy spóroljon, más részük kifizeti az alkalmazottak bérét, de az adót és járulékokat már nem tudja rendezni, megint más részük pedig kölcsönfelvételre kényszerül. 

 

Ódor az elhangzott kritikákra reagálva csütörtökön azt közölte, hogy a kormány a kompenzációk kérdésében továbbra is szeretné segíteni az önkormányzatokat, de csak a költségvetés lehetőségei keretében.

 

„Augusztus közepén kapjuk kézhez a pénzügyminisztérium féléves jelentését a közfinanszírozás állapotáról. Ennek alapján tudni fogjuk, milyen mértékben tudjuk segíteni az önkormányzatokat”

 

mondta.

 

A fenti történésekkel kapcsolatban két dolgot érdemes kiemelni. Az egyik, hogy az Ódor-kormány már a kezdetektől a költségvetés konszolidációját emlegeti, vagyis megszorításokat helyezett kilátásba. Az energiaár kompenzáció pedig nem csak anyagi kérdések miatt nem valósult meg, hanem mert az ezer szálon Brüsszelhez kötődő szakértőkből álló kabinet nyilván hallotta az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank felhívását, hogy az állami energiaár kompenzációkat le kell állítani, mert felhajtják az inflációt.

 

A másik, hogy a kompenzációról szóló parlamenti ülés lényegében a költségvetés megnyitását jelenti, és szinte borítékolható, hogy ha a települések támogatása miatt módosításra kerül sor, a kormány más módosításokat is felvesz majd a listára, amit át akar verekedni a parlamenten – természetesen mindezt a konszolidáció, tehát a megszorítások jegyében.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!