Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

Morálisan óriási felelőtlenségnek és súlyos politikai hibának nevezte Gyurcsány Ferenc határon túli magyarok elleni kampányát a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn.

 

Semjén Zsolt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pénteken Tusnádfürdőn tartott beszélgetésen azt mondta: ezzel a lehető legrosszabbat tették, lelki Trianont okoztak a külhoni magyarságnak.

 

 hirdetes_300x300  

Kicsinyes, rövidtávú szempont vezényelte őket – mondta, hozzátéve: ha a baloldal az élére áll az állampolgárságnak és legalább korlátozott formában biztosították volna a külhoni magyarságnak, a jobboldal soha többet nem mondhatta volna a baloldalra, hogy nemzetellenes.

 

Kiállt amellett, hogy mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány valós identitása van. Mint mondta, nem lát veszélyt abban, hogy ha egy Magyarországon élő román felveszi a román állampolgárságot és leadja a szavazatát a romániai választásokon.

 

Fodor Gábor – akit egykori Fidesz-alapítóként, korábbi SZSZD-es politikusként mutattak be – úgy fogalmazott: ő azon a határozott állásponton volt, hogy elfogadhatatlan a szocialisták retorikája, azt gondolta, oda lehet állni az autonómia-törekvések mellé és hasznosabb lenne, mint a kettős állampolgárság.

 

Semjén Zsolt szerint ugyanakkor a kettő között nincs semmilyen összefüggés, nem állampolgárság vagy autonómia, hanem állampolgárság és autonómia.

 

Arra a felvetésre, hogy nyugati sajtóorgánumok sokszor párhuzamot vonnak a Kádár-rendszer és a mostani kormány tevékenysége között, Semjén Zsolt azt mondta: előbbi alatt egzisztenciális és fizikai értelemben is volt egyfajta fenyegetettség. Ennek ma semmilyen valóságalapja nincs – rögzítette.

 

Fodor Gábor azt mondta, ők tudják milyen diktatúrában élni, amikor nincsenek választások, ellenzék és a véleményét sem mondhatja el senki. Számtalan dologért kell kritizálni a mostani kormányt, de nem szabad elfelejteni, demokrácia van Magyarországon. Amíg választások vannak, lehet választani, elmondhatja mindenki a véleményét, addig demokrácia van és ezt a Kádár-korszakkal nem lehet összehasonlítani – fejtette ki.

 

Fodor Gábor úgy látta, hogy napjainkra rendkívüli mértékben csökkent a viták színvonala a rendszerváltáshoz képest. Kitért az elmúlt 30 év technikai fejlődésére, majd azt mondta, aminek nem kellene változnia, az a másik emberhez való viszony. Ebben van romlás a rendszerváltáshoz képest, a másik iránti tisztelet mára elveszett. Óriási különbség van az akkori és a mostani képviselőség között is – jegyezte meg.

 

Semjén Zsolt kiemelte, az egymondatos politikai üzenetek kizárják, hogy a többoldalas, esszészerű filozófiai értekezéssel támasszák alá az álláspontokat. Sokszor nem is nyelvi, hanem képi üzenetek jelennek meg.

 

A tömegdemokrácia és az internet azt eredményezte, hogy a személyes viták jelentősége a minimálisra csökkent – állapította meg, hozzátéve: ez kizárja azt az intellektuális dialógust, amelyre a 19. század óta az európai politika épült.

 

Mélyebb problémának tartotta annak a keresztény szempontnak a háttérbe szorulását, hogy valaki az adott ember tévedésével vitatkozik, azt visszautasítja, de magát az embert szereti.

 

Az internetes kommunikáció következménye, hogy az egyes ember háttérbe szorul, az ellenfelet démonizálják, és az érvelés helyett tőmondatokba szorítják az üzeneteket. Ez egy nemzetközi tendencia, ő maga feszeng ebben a helyzetben, nem igazán az ő világa, de a politikai eredményességhez ez a leegyszerűsítés szükséges, és nem lenne hiteles azt mondani, ezt el lehet kerülni – mutatott rá.

 

Fodor Gábor úgy reagált, a leegyszerűsítésből nem következik, hogy sértegetni kell vagy meg kell semmisíteni a másikat.

 

A magyar politikai kultúrának el kellene érkeznie oda, hogy élesen, keményen vitatkoznak egymással, de abból az alapállásból kiindulva, hogy a vitapartner is a nemzet, a haza javát akarja, csak másként gondolkodik róla – fejtette ki.

 

Semjén Zsolt a médiahelyzetről szólva elmondta: amikor Antall József felvett beszédét, amit a nemzethez kívánt intézni, nem engedték adásba, valami megtört atekintetben, hogy médiaegyensúly van és a fontos üzenetek be tudnak kerülni.

 

Fodor Gábor szerint a magyar média a rendszerváltás idején – amit a szabad választásokig számolt – rendkívül jól teljesített és sokat segített, hogy a fontos és lényeges dolgok eljussanak az emberekhez. Az igazi problémák utána kezdődtek, amikor megállapodásra kellett volna jutni és ezt nem sikerült megtenni – vélte.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.