Nyitókép forrása: SITA/Diana Černák

 

Annak ellenére, hogy Ódor Lajos megbízott kormányfő, Zuzana Čaputová álamfő szakértői kormányának miniszterelnöke korábban azt ígérte, hogy a kabinet tartózkodni fog a társadalmat megosztó kultúretikai témáktól, több miniszter is részt vett a szombati pozsonyi szivárványos felvonuláson. A megmozdulással párhuzamosan zajlott pro-life Büszke a családra! Nemzeti Felvonulás is.

 

A pozsonyi Szivárványos Pride-ot méltatta Zuzana Čaputová államfő is:

 

„A mássággal való találkozás számomra mindig az én identitásommal való találkozást. Arra a másságra gondolok, amely az emberség egyik formája. Azokra az emberekre, akiknek más a szexuális orientációja, nemi identitása, bőrszíne, nemzetisége, vallása”

 

mondta az államfő, aki néhány nappal korábban vett részt egy találkozón az LGBTI-jogokat szorgalmazó NGO-k képviselőivel.

 hirdetes_810x300  

 

Čaputová szerint Szlovákiának a cseh példát kellene követnie, és támogatnia kellene a regisztrált partnerség intézményének bevezetését, amely „semmilyen fenyegetést nem jelent a hagyományos családmodellre”. Megjegyezzük, hogy ez a Progresívne Slovensko választási programjának egyik zászlóshajója, Čaputová pedig ennek a pártnak a színeiben indult anno 2019-ben az elnökválasztáson.

 

Az idei Pride-on részt vett Čaputová szakértői kormányának több minisztere: Jana Dubovcová (korábban a PS listáján indult a választásokon) igazságügyi miniszter és Silvia Hroncová kulturális miniszter. Mindkét tárcavezető minisztériumának központi épületén ott lógott a szivárványos zászló.

 

A Postoj szlovák konzervatív hírportál megkérdezte Ódor Lajos kormányfőt, mennyire fér össze a két miniszter részvétele a Pride-on azzal a kijelentésével, hogy kormánya nem fog részt venni a társadalmat megosztó kultúretikai kérdéseket érintő vitákban.

 

„Nem, nincs ellentmondás. Az alapvető emberi jogok védelme, a tásrsadalmi vita szándéka és a kölcsönös tiszteletadás mind olyan téma, amivel Dubovcová miniszterasszony hosszú ideje foglalkozik. Álláspontja és véleménye a témában régóta ismert. A szivárványos zászlók kifüggesztése pedig nem jelenti a kultúretikai kérdések megnyitását”

 

mondta Ódor a Postojnak, a következő mondattal aztán agyon is csapta az elhangzottakat:

 

„Szlovákiának segítene, ha mint társadalom képesek lennénk erről beszélni, és a kölcsönösen működő tolerancia felé tartanánk”

 

fogalmazott – és ezek szerint mégiscsak meg van nyitva egy bizonyos kultúretikai kérdés.

 

A Pride-ról nem hiányoztak a szélsőliberális PS és SaS politikusai sem, mint Michal Šimečka, Branislav Gröhling (volt oktatási miniszter, aki generideológiát akart belecsempészni az alapiskolás tantervekbe) vagy Mária Kolíková (volt igazságügyi miniszter). Ott volt Matúš Vallo pozsonyi főolgármester és Juraj Droba Pozsony Megye megyefőnöke.

 

Róbert Dobrovodský ombudsman azonban (ellentétben elődjeitől, Jana Budovcovától és a Most-Híd által korábban posztra jelölt Mária Patakyovától) nem vett részt az eseményen. Sőt, arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a fajta gyülekezési jog a polgárokat, és nem az államhatalom képviselőit illeti meg, akik ha „fellépnek erre a tribünre” az az állami hatóságok beavatkozását jelenti. 

 

A házasság a gyermek védőbástyája

 

A Büszke a családra felvonulás idei mottója a „Házasság védi a gyermeket” volt. A pro-life megmozduláson megjelentek politikusok a politikai spektrum konzervatívabb részéből is. Ott Milan Krajniak és Jozef Lukáč (Sme rodina), Milan Kuriak az OĽANO-bĺ  és az OĽANO-val közösen induló Kresťanská únia több tagja. Ezen kívül többen az ĽSNS-ből és a Republikából is részt vettek az események, ahogy Tomáš Taraba (Život NS) is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.