Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormány tudatosan nem akar elfogadni intézkedéseket az infláció és a drágulás ellen, hogy ezzel növelje az állami költségvetés bevételeit a szlovák háztartások rovására. A stabilizációs intézkedések és az alapélelmiszereket, lakhatást, gyógyszereket, energiát és telekommunikációs szolgáltatásokat érintő infláció ellen eddig semmilyen kormányintézkedés nem született a szlovákiai állampolgárok egyik rétegére, sőt a legszegényebb rétegeire vonatkozóan sem – hívta fel a figyelmet hétfőn Martin Halás, a Szociálgazdasági Kockázatok és Alternatívák Intézetének igazgatója.

 

„Bármilyen intézkedés, amely érdemben csökkenteni tudja a háztartások alapszükségleteinek árát, segítséget jelentene a háztartások számára. Másrészről, csökkentené az állami költségvetés bevételi oldalát, és főleg az áfából származó bevételeket. Ezt az adót minden egyes vásárláskor megfizetik az emberek, legyen szó áruról vagy szolgáltatásról, így a drágulással egyre többet fizetnek az államnak”

 

fogalmazott Halás, hozzátéve, hogy a drágulás leginkább a kisgyermekes családokat és az egyedülálló szülőket és családjukat, a nyugdíjasokat és a fogyatékkal élőket sújtja leginkább.

 

Azt is kiemelte, hogy a szlovákiai háztartások 70 százaléka néz szembe váratlan kiadásokkal.

 hirdetes_810x300  

 

„A Költségvetési Felelősség Tanácsának adatai szerint 2022-ben az áremelkedésből származó állami bevételek a GDP 1,4 százalékát tették ki. Az adó- és járulékterhek növekedése 1,5 milliárd euróval hoztak többet a költségvetésnek épp annak köszönhetően, hogy a vártnál jobban emelkedtek az adóbevételeket növelő makroökonómiai nominális mutatók”

 

hangsúlyozta.

 

Halás szerint a tavalyi évben az elszálló energiaárak kompenzációjára és a járvány okozta gazdasági problémákra mindössze 129 millió eurót költött.

 

„A szlovák kormány és az állami költségvetés így a szlovák háztartások terhére a múlt évben 1,4 milliárd euróval gyarapodott”

 

mondta.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.