Nyitókép forrása: Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

Miután a romániai külügy is bekérette a bukaresti magyar nagykövetet, Pozsony is szükségét érezte, hogy beszálljon a politikai hisztériába. A téma természetesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétvégi, tusványosi beszéde. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint a román külüggyel folytatott megbeszélés nyugodt és udvarias volt. A szlovák oldal nyilatkozata sokkal inkább arról árulkodik, hogy nagyon igyekeztek valami ürügyet találni arra, hogy ők is beállhassanak a sorba, és kiélezhessék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Nem hiányzott a repertoárból a történelemhamisítás sem.

 

Ez nem meglepő. Szlovákia Ivan Korčok, majd Rastislav Káčer és most Miroslav Wlachovský külügyminisztersége idején is folytatja azt a progresszív-atlantista agendát, amely Magyarország politikai elszigetelését célozza.

 

A szlovák külügy azt kifogásolta, hogy Magyarország Szlovákiáról, mint elszakított országrészről beszélt.

 hirdetes_300x300  

 

Mit gondolsz arról, hogy magyarként elszakított országrésznek nevezzük a határon túli területeket?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A szlovák külügy ugyanis úgy véli, hogy mivel Magyarország és Csehszlovákia is ugyanannak a „Rakúsko-Uhorsko”-nak volt a része Trianon előtt, ezért Magyarországtól nem szakíthattak el semmit. 

 

Az „Uhorsko” egy szlovák történelmi kifejezés, amelyet a történelmi Magyarországra alkalmaznak, és pontosan arra a célra alkották meg, amire most a külügy használta: történelemhamisításra. Az Osztrák-Magyar Monarchián belül ugyanis a mai Szlovákia területe – tetszik vagy nem tetszik – a Magyar Királyság része volt. Lehet vitatkozni az elméletről, de ez biztosan nem egy választói mandátummal nem rendelkező, parlamenti támogatás nélkül kormányzó kabinet dolga lenne.

 

„Megismételjük, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt viszony fenntartása az érdekünk, de a kölcsönösen érzékeny témák szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök elhangzott kijelentései nem ebbe az irányba hatnak”

 

fogalmazott a szlovák külügy közleményében.

 

A külügy konkrétan amiatt hívatta be a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen az Orbán Viktor beszédében elhangzott „elszakított országrészek” kifejezésre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.