Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Orbán Viktor tusványosi beszédében „elszakított országrészt” említett a felvidéki magyarok kapcsán. A szóhasználat miatt hétfőn a szlovák külügy behívatta a pozsonyi magyar nagykövetet. A szlovák narratíva szerint ugyanis Magyarországtól nem szakítottak el területeket, mert Magyarország, ahogy Csehszlovákia is, csak utódállama volt „Ausztria-Uhorszkónak”-nak. Orbán Viktor szavait a teljes szlovák politikai spektrum elítélte, a nyilatkozatok száma kedden tovább nőtt.

 

Korábbi cikkünkben közöltük Robert Fico (Smer) viszonylag kemény nyilatkozatát, aki szintén elutasította, hogy Szlovákia „elszakított” terület lenne.

 

A Peter Pellegrini vezette HLAS is hasonló véleményt közölt még hétfőn, szerinte ilyen retorika a magyar kormányfő részéről „megkérdőjelezi Szlovákia területi integritását.

 

 hirdetes_810x300  

Az Orbán Viktor politikáját másolni akaró SNS is hétfőn ítélte el az „elszakított országrész” kifejezését. Andrej Danko pártelnök ugyanakkor leszögezte, hogy Szlovákiának ugyanolyan reformokat kellene végrehajtania, mint Magyarországnak, de ettől még az SNS számára a szlovák-magyar határ „szent és sérthetetlen”. Azt is hozzátette, hogy szerinte csak érzelmi túlfűtöttség miatt használt Orbán ilyen kifejezést.

 

Kedd délelőtt a liberális SaS is szükségét érezte, hogy megnyilvánuljon a kérdésben annak ellenére, hogy a liberális erőtér pártjai általában a nemzeti szuverenitás leépítésén dolgoznak. Richard Sulík pártelnök szerint „megkérdőjelezte Szlovákia területi egységét, és Orbán „azt üzente a szlovákoknak, hogy az elszakított területeket a magyarok bármikor visszavehettik”, ráadásul „Orbán Viktor Vlagyimir Putyin barátja”.

 

A sorba beállt a Demokrati is. Eduard Heger exkormányfő, aki regnálása idején egy sor szlovák nemzeti érdeket vett semmibe Brüsszel és Ukrajna javára, most azt nyilatkozta, hogy Szlovákia egy szabad ország, Orbán pedig rontja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

 

Hasonlóan megmosolyogtató volt a brüsszeli agendát kritikátlanul követő progresszív PS reakciója, amely szerint Orbán „a nacionalizmussal és a revizionizmussal kacérkodik”.

 

És persze, nem hiányozhat a sorból a Matica Slovenská sem, amely szintén nyilatkozatban ítélte el Orbán szavait. A Matica szerint „szükséges jó kapcsolatokat ápolni” a szomszédos országokkal, de az irredentizmus és revizionizmus elfogadhatatlan. Egészen nevetséges szófordulatot is használtak, mikor azt közölték, hogy „Szlovákia sosem volt a mai Magyarország része”, ami valóban így van. Majd a szervezet emlékeztetett, hogy épp idén ünnepelte az önálló Szlovákia 30. születésnapját…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!