Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Ódor Lajos kormányfő a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) és a Skytoll közti vitatott szerződés meghosszabbításának felülvizsgálatát rendelte el. Az NDS a napokban úgy döntött, hogy újabb két évre meghosszabbítja azt a durván túlárazott szerződést, amelynek keretében a Skytoll vállalat működteti a szlovák útdíjrendszert.

 

Ódor találkozni akar az ügy kapcsán Pavel Lančarič közlekedési  miniszterrel is, valamint az NDS képviselőivel.

 

„Ha a helyzet megköveteli, a kormány kész találkozni az Szlovák Fuvarozók Uniójával (UNAS) is, bár a közlekedési miniszter a kormányfő teljes bizalmát élvezi”

 

közölte Peter Majer, a kormányfő szóvivője.

 hirdetes_810x300  

 

Az UNAS csütörtökön személyes találkozót kért a kormányfőtől azért, hogy bemutathassa azokat a hiányosságokat, amelyeket a közlekedési minisztérium vezetése és az új útdíjrendszer bevezetésének kudarca kapcsán lát.

 

Az érintett szerződést több nem kormányzati szervezet is kiritizálta.

 

Az NDS és a Skytoll szerződése még 2010-ben lépett érvénybe az I. Fico-kormány idején. A Skytoll állami pénzen építette ki azt az útdíjrendszert, amelynek bevételeiből aztán a piacon megszokottnál jóval nagyobb arányban részesül az állammal szemben (több százmillió euróról van szó). A szerződés a 2020-as választások egyik nagy kampánytémája volt, de az akkor kormányon lévő Most-Híd sem akart hozzányúlni a túlárazott szerződéshez. Évek óta beszélnek a politikusok arról, hogy egy másik útdíjrendszerre van szükség, és akkor kikerül a képből a Skytoll, ám az új rendszer előkészítése folyamatosan lekerült a napirendről. Így az NDS erre a késlekedésre hivatkozva már kétszer meghosszabbíthatta az adófizetők számára előnytelen szerződést. Az elmúlt években az UNAS többször is kamionblokádot szervezett az igazságtalan útdíjrendszer miatt.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!