Nyitókép forrása: facebook/Szövetség

 

Csütörtökön délelőtt tartotta programbemutató sajtótájékoztatóját a Szövetség. Mózes Szabolcs, a párt általános alelnöke és Őry Péter, a Szövetség elnökségi tagja mutatta be a Szövetség választási programjának (egyelőre csak) első részét. Ebben a részben a kisebbségi oktatási intézmények helyzetének javítása, a kollektív kisebbségi jogok és a kisebbségok jogállásáról szóló törvény kapott főszerepet, amely az elmúlt három évben végig ott volt a sűrűn váltakozó kormányok programjában, de politikai akarat (elsősorban a liberális tiltakozása miatt) nem volt a megvalósítására.

 

A Szövetség szintén kiemelt szerepet szán az oktatásnak a társadalomban, elhangzott a tudásalapú társadalom elvárása is. A párt nagyobb forrásokat szorgalmaz az közoktatás, a egyetemi oktatás és a kutatás-fejlesztés javára. Ez utóbbira a Szövetség a GDP 0,1 százalékát fordítaná.

 

Tény, hogy Szlovákia hosszú évek óta adós az oktatás piacképesebbé tételével, mind szervezeti, mind tartalmi szinten. Az oktatási rendszer és módszertan modernizálásáról jó ideje beszélnek, gyakorlati megvalósításra azonban nem került sor. Szlovákia összeszerelő üzemként működő gazdaságát sem lehet átállítani innovatív, magasabb hozzáadott értéket képviselő gazdaságra, ha az oktatás nem igazodik a munkapiaci elvárásokhoz. Itt a kutatás-fejlesztésnek van nagy szerepe, ez segíti az új technológiák megtelepedését, és így a nagyobb értéket (és fizetést) jelentő munkakörök létrejöttét. Az agyelszívás kihívásáról a program ezen része nem tesz említést, ahogy Mózes és Őry sem tért ki rá – a szerk. 

 

 hirdetes_810x300  

A Szövetség programja szintén prioritásként kezeli a magyar tannyelvű iskolák gyarapodását és fejlődését. Önálló jogszabályt alkotna a magyar oktatásügy kezelésére, és létrehoznák a nemzetiségi iskolák modernizációs alapjának létrehozása, ami kvázi egy közösségi hatáskörben lévő alapot jelentene.

 

A Szövetség növelné a bölcsődék számát, és növelné az óvodai kapacitásokat is, Mózes szerint azért, hogy „legyen hol elhelyezni a gyerekeket, mert attól fog nőni a születések száma”.

 

Kisebbségi törvény

 

A program következő kiemelt témája a hányatott sorsú kisebbségek jogállásáról szóló törvény, amely annak ellenére nem került napirendre, hogy 2020 óta az összes bukdácsoló kormány programjában szerepelt. Az ügy első számú kerékkötői a liberálisok által vezetett igazságügyi és külügyi tárca volt.

 

Az alkotmányos egyenlőség kérdésével is foglalkozik a program, ebben a részben Mózes arról beszélt, hogy le kell bontani a „szlovák nemzetállamot”, helyette polgári alapú államot kell építeni, ami magába foglalja a az Alkotmány preambulumának megváltoztatását is, „Mi, a szlovák nemzet”-ről „Mi, Szlovákia polgárai”-ra.

 

Őry Péter kiemelte a programból a Beneš-dekrétumok alapján zajló földelkobzások leállítását és a kollektív bűnösség intézményének eltörlését, valamint az egyenrangú nyelvhasználat bevezetése, amelynek a legkézenfekvőbb gyakorlati megvalósítása az, hogy a hivatalis érintkezésben több nyelvet is lehessen használni.

 

Őry említést tett a magyar nemzeti jelképek szabad használatáról.

 

Őry hangsúlyozta, hogy a Szövetség más pártoktól eltérően nemcsak az egyéni jogok érvényesítése terén akar eredményeket elérni, hanem a kollektív jogok terén is.

 

A Szövetség várhatóan a jövő héten mutatja be választási programja másik részét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!