Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Két érdekes felmérés is megjelent szombaton. A Median kutatása arra kerste a választ, hogy kit tartanak a választók a megfelelő vezetőnek válság idején. Az élen Robert Fico, a Smer elnöke végzett, a többi helyezés elég sokat elárul a jelenlegi viszonyokról. A másik, a SANEP által végzett felmérés azt mutatja, hogy továbbra is Zuzana Čaputová a legmegbízhatóbbnak tartott politikus az országban, ám a valódi tragédia az, hogy mindössze a lakosság 30 százaléka bízik benne, miközben 52 százaléka (tehát a többség) nem.

 

A Median felméréséből elég jól látszik, hogy  a választók Robert Ficot tartják a leginkább rátermettnek a válságkormányzásra. A listán szereplő pártvezetők közül őt jelölték meg a legtöbben, a megkérdezettek 20 százaléka. Peter Pellegrini csak a második 16 százalékkal, a progresszív Michal Šimečka pedig csak a harmadik, mindössze 8 százalékkal. Ez utóbbi adat Šimečkát minősíti, hiszen a PS a felmérések szerint 14-16 százalékon áll, amivel megelőzi a HLAS-t. Vagyis, hiába van a felméréseken nagy támogatottsága a PS-nek, a kormány vezetését még a PS szavazói sem bíznák a pártra.

 

Igor Matovič (OĽANO) exkormányfőt csak 3, a notórius kormánybuktató Richard Sulíkot (SaS) pedig csak 2 százaléknyian választották. Még többet elárul, hogy a progresszíveket kiszolgáló atlantista Eduard Heger (Demokrati) is csak 2 százalékot kapott. Fórró Krisztiánnak 1 százalékot adott a Median.

 

 hirdetes_300x300  

Azzal kapcsolatban, hogy vajon ki lesz a kormányfő a választások után, 34 százalék vélekedett úgy, hogy Robert Fico, 20 százalék pedig Peter Pellegrinit jelölte meg. Pellegrinit nevezte meg a PS választóinak zöme is, miközben a PS pártelnökét alig 4 százaléknyian jelölték be, köztük a PS választók töredéke, valamint a Demokrati és az SaS szimpatizánsai.

 

 

A SANEP felmérése szerint Zuzana Čaputová államfő a mezőny legmegbízhatóbbnak tartott politikusában a választók 52 százaléka nem bízik. A bizalmi felmérés elég konkrétan rámutat, mekkora a bizalmatlanság a politikai elittel szemben. A lista végén Igor Matovič és Richard Sulík kullog. Ami még feltűnő, hogy Robert Fico bizalmi indexe ma már nagyobb Peter Pellegriniénél is, pedig egy éve még Igor Matovičcsal emlegették egy lapon.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!