Nyitókép: SITA/Martin Mednansky 

 

Az általános iskolát és érettségi nélküli szakmunkásképzőt végzett választópolgárok leggyakrabban a Smer-SD pártra szavaznának – 23 százalék, ezt követi a Hlas-SD – 22 százalék, valamint az OĽaNO és a barátai mozgalom koalíciója – kilenc százalék.

 

Kik szavaznak leggyakrabban a Szövetségre?

 

A középfokú végzettséggel (érettségivel) rendelkező választópolgárok is a Smer-SD pártot választanák a parlamenti választásokon – 21 százalék, majd a Progresszív Szlovákia (PS) következik – 19 százalék, a Hlas-SD-re pedig ezen választók tíz százaléka szavazna.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyetemi végzettségű szavazók leggyakrabban a PS-t választanák – 27 százalékot, utána következik a Smer-SD – 14 százalék és a Hlas-SD – 12 százalék.

 

Ez az AKO ügynökség által a Joj televízió számára végzett felmérés eredménye, amelyet ezer fős mintán végzett július 24. és július 28. között.

 

A magyar nemzetiségű választók leggyakrabban a Szövetség pártjára szavaznának – 29 százalék, utána következik a Hlas-SD – 11 százalék, valamint a Modrí–Most-Híd – 11 százalékkal.

 

A választások eredményei az egyes kerületek szerint:

 

  • A Pozsonyi kerületben egyértelműen a PS győzedelmeskedne 34 százalékkal. Utána következik a Smer-SD 17 százalékkal és az SaS 11 százalékkal.
  • A Nagyszombati kerületben a választók körében a Smer-SD és a Hlas-SD győzedelmeskednek – mindketten 19 százalékot kapnának, a harmadik pedig a PS lenne 17 százalékkal.
  • A Nyitrai kerület választói leggyakrabban a Smer-SD-re adná a szavazatukat – 21 százalék, utána a Hlas-SD-re – 14 százalék, végül a PS-re – 11 százalék.
  • A PS győzedelmeskedne a Trencséni kerületben, ahol a választók 21 százaléka szavazna rá, a második a Hlas-SD lenne 19 százalékkal, a harmadik pedig a Sme-SD 16 százalékkal.
  • A Besztercebányai kerületben a Hlas-SD végezne az élen 25 százalékkal, a második a Smer-SD lenne 21 százalékkal, a harmadik helyen pedig a PS zárna 13 százalékkal.
  • A Zsolnai kerületben a választópolgárok leggyakrabban a Smer-SD-re szavaznának – 20 százalék, utána következik a PS 15 százalékkal, majd a Hlas-SD 13 százalékkal.
  • Az Eperjesi kerületben a Hlas-SD győzedelmeskedne a szavazatok 23 százalékával, a második a Smer-SD lenne 18 százalékkal, a harmadik pedig a Republika lenne 11 százalékkal.
  • A Kassai kerületben a Smer-SD nyerne – 26 százalék, második a PS – 13 százalék, harmadik helyen pedig a Sme rodina végezne 12 százalékkal.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!