Nyitókép: Pravda, SITA, TASR

 

Frissítve: 11.47 Az általában a Smer-SD-t és Hlas-SD-t kiszolgáló Pravda is már manipulál a felméréseivel. Az Ipsos legújabb, a Pravda számára készített felmérése a legerősebb magyar erőt, az Aliancia-Szövetséget is mérte, de a lap ezt fel sem tüntette az általa közzétett eredmények között. (A DenníkN szintén az IPSOS-ra hivatkozva 2,2 százalékot, a Štandard ugyanerre a felmérésre 1,9 százalékot közöl a Szövetségnek). Ezzel ellentétben az 1,6 százalékon bukdácsoló Modrí/Most-Híd és a Simon Zsolt-féle hosszú nevű 0,5 százalékos pártját ragozza a Pravda által közzétett felmérés.

 

Ez olyan, mintha a szlovák bajnokságon induló DAC-ot meg sem említenék, ki sem írnák a bajnoki táblázat állásánál, pedig hétről hétre ő is játssza a meccseit. Mindez nem lehet másként, mint a Pravda szakmaiatlanságának. De lássuk a számokat!

 

Frissítve:

 hirdetes_300x300  

 

Cikkünk megjelenése után a Pravda frissítette felmérésének grafikáját, melybe a Szövetség is bekerült. Ezenkívül cikküket kiegészítették a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem politológusának, Radoslav Štefančíknak a véleményével is, aki szerint a Szövetség-Aliancia esélyes a parlamenti bejutásra.

 

Az Ipsos legújabb, július végén-augusztus elején készült felmérése szerint a választásokat nem meglepő módon a Smer-SD nyerné a szavazatok 20,3 százalékával. A második a Progresívne Slovensko lenne 16,9 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Hlas-SD zárna, akit az Ipsos ügynökség választási modellje szerint a szavazók 13,4 százaléka választana.

 

A parlamentbe kilenc párt kerülne be, és bármilyen koalíció megalakítása a jelenlegi erőviszonyokat nézve rendkívül nehéz lenne.

 

A Pravda által közzétett Ipsos-felmérés, amelyről lehagyták a Szövetséget (Forrás: Pravda)

 

A negyedik helyen jutna be a parlamentbe a Republika 8,8 százalékkal, utána következne az OĽaNO és barátai koalíciója 7,9 százalékkal, valamint a sokszoros kormánybuktató SaS 6,7 százalékkal. Öt százalék feletti eredményt érne el a Sme rodina (5,6 százalék), a KDH (5,4 százalék) és az SNS (5,2 százalék).

 

A parlament kapujában maradna a Demokrati 2,6 százalékkal, az Aliancia-Szövetség 2,2 százalékkal (amit a Pravda lehagyott, de a Denník N által közzétett grafikonból jól látni), az ĽSNS 2,2 százalékkal, valamint a Modrí/Most-Híd 1,6 százalékkal és Simon Zsolt hosszú nevű pártja 0,5 százalékkal.

 

A Denník N által közzétett Ipsos-felmérés, amelyen a Szövetség is szerepel. (Forrás: Denník N)

 

Mindenképpen érdekes megemlíteni, hogy az Ipsos legutóbbi, júliusi, a Denník N számára készített felmérésében a Szövetség 3,5 százalékon állt, míg Simon hosszú nevű pártját és a Modrí/Most-Hidat mérhetetlen tartományban mérték, így pontos százalékot az IPSOS nem is közölt velük kapcsolatban.

 

IPSOS-felmérés: Magyar szempontból a Szövetség maradt az egyedüli esélyes a bejutásra

 

Ami a mandátumok számát  illeti – a Smer-SD 34 mandátumot szerezne, a progresszívek 28-at, míg a Hlas-SD 22 képivselői hellyel gazdagodna. A Republikának 15 képviselője lenne, kettővel kevesebb Matovič koalíciójának, 11 képviselő pedig az SaS-t képviselné. 9 mandátum jutna a Sme rodina, a KDH és az SNS képviselőinek.

 

A választási modell eredményei szerint a Smernek, a Hlasnak, az SNS-nek és a Republikának minimális, 80 mandátuma lenne a parlamentben, többséget akkor szereznének, ha a Sme rodina is csatlakozna hozzájuk, így 89 képviselőjük lenne. A Smerből, a Hlasból és a Sme rodinából álló hármas koalíciónak mindössze 65 mandátuma lenne, és ha az SNS csatlakozna hozzájuk, akkor is mindössze 74 képviselővel képviseltetnék magukat a parlamentben.

 

Nemcsak Ficónak, de a PS-t vezető Michal Šimečkának is nehéz dolga lenne. A PS, Hlas és a SaS koalíciójának mindössze 61 képviselője lenne. Ha ez a hármas egyesülne, és magukhoz vennék a KDH-t és a Sme rodinát, akkor 79 mandátumuk lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.