Nyitókép: Körkép.sk

 

A 2023. szeptember 30-i előrehozott parlamenti választásokat megelőző kampány eddigi szakasza alapján elmondható, hogy két személy tesz leginkább azért, hogy növelje a Szövetség-Aliancia bejutási esélyeit. Az egyik hátulról tolja, a másik elölről húzza azt a bizonyos szekeret. Gyimesi György, az új sztárigazolás szinte egész Felvidéket felszántó kampányát már többször bemutattuk olvasóinknak. Rajta biztos, hogy nem fog múlni a bejutás.

 

Ezúttal a pártelnök, listavezető és egyben kampányfőnök, Forró Krisztián rendezvényére látogattunk el.

 

 hirdetes_810x300  

Dunaszerdahelyre, a Budapest Kávézóba pontban 17.00 órakor érkezünk. Forró Krisztián közéleti beszélgetéseinek egyikére, melyhez hasonlóból több tucat valósult már meg a magyarlakta településeken. Az 1-es számú jelölt kávéra és beszélgetésre invitálja a polgárokat. Megérkezésünkkel akarva-akaratlanul is azonnal ellopjuk a showt, kellően felhívva magunkra a figyelmet, de üdvözlés után inkább kikérjük a kávénkat és taktikusan a sarokba vonulunk. Figyelve, mi történik.

 

A helyszín okosan lett kiválasztva. Nem túl nagy, hogy ne lehessen megtölteni, ugyanakkor 25-30 embert még a közéletileg elkényeztetett Dunaszerdahelyen is össze lehet csődíteni. Tele is van a terem. Leginkább a polgári középosztály tagjai foglalnak helyet, illetve helyi képviselők, csemadokosok. Ami meglepő, hogy sem a polgármester, sem az alpolgármesterek közül nincs jelen senki, mi több, a lista magasabb helyein szereplő jelöltekből sem gondolta senki, hogy illene kicsit odatennie magát. Horony Ákos, Földes Károly, Bugár György, Lázok Attila mindenesetre menti a mundér becsületét.

 

Forró pedig elkezdi. Rövid bevezetőjében az aktuális politikai helyzetet, a Szövetséggel kapcsolatos történéseket reagálja le. Ottjártunkkor a listáról visszalépett egyik roma jelölt ügye rezonál. Forró határozott, igyekszik kimerítő választ adni az egész dologra, melyről a Körkép.sk addig már megírt minden érdemi tudnivalót.

Nem hiszek a véletlenekben. Növekedési pályára álltunk, ez sok embernek szúrja a szemét. Nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a magyaroknak ne legyen képviselete és minél jobban megosszanak bennünket. Számunkra azonban nincs más alternatíva, csak hogy a párt bekerüljön a parlamentbe. Nem várhatjuk mástól a megoldást. Volt itt Fico, volt itt Matovič, de nem értik a problémáinkat, melyeket más nem fog megoldani helyettünk”

 

adja meg viszonylag határozottan az alaphangot a több helyen inkább langyosnak leírt Forró.

 

Mi a véleményed a DAC magyartalanításáról Gula alatt, Világi szeme láttára?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Helyzetét könnyíti, hogy a szabad beszélgetés keretében az egyik jelenlévő rögtön elmondja, hogy ő ugyan már 25 éve nem volt választani, de most elmegy, az egész családjával együtt. Mégpedig Gyimesi miatt, aki mint mondja, „az én hangom.

 

Forró az egész beszélgetés során igyekszik konkrét lenni, érzékeltetve, miért fontos, hogy a magyarok elmenjenek választani.

 

Zólyom után a magyarlakta területek felé már csak dízelmozdony húzza a vonatot, nem villanyvonat. Délen csak egypályás a vasúti sín Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony között. Minél keletebbre megyünk, annál inkább észrevehetőek a fejlesztésbeli különbségek”

 

sorolja.

 

 

Szóba kerül továbbá a romakérdés, az úthálózat hiánya (az ország 860 kilométernyi autópályájából csak 102 kilométer van délen és keleten), illetve az is, hogy a három legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező járásból kettő magyarlakta.

 

Jó, jó, de hogy juthat be a Szövetség?

 

Ez az egyik fő szempont Forró okfejtésének. Érzékelteti, hogy a magyarság 60–70 szazalékának kellene a Szövetségre szavaznia ahhoz, hogy a párt bejusson. Azaz, a mintegy 240 ezer elérhető szavazatból 160 ezret kell begyűjteni, ami szerinte nem lehetetlen.

 


„A
Fidesz 52 százalékig jutott. Nekünk azokra is szükségük van, akik bizonyos témákban másként gondolkodnak”

 

indokolja Forró, hogy miért van szükség a liberálisabb beállítottságú, esetleg vegyes házasságban élő magyarokra is.

 

A magyar szavazatok megőrzése érdekében lépjenek vissza a távozott hidasok és Simonék a Szövetség-Alliancia javára?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Smer vagy a progresszívok?

 

Erre a kérdésre sem kerüli meg Forró teljesen a válaszadást. Elmondja, hogy érthető és jogos döntés volt a Smerrel szembeni összefogás azok korábbi bűneiért. Az emberek ugyanakkor változást akarnak, mert nem tetszik nekik az, ami volt. De változást akartak 2020-ban is. Ez nem jött be.

 

A választó nagyon nehéz helyzetben van. A rossz helyébe jött a káosz, így visszasírják a régi rosszat. Nekünk ezt el kell engednünk. Nem másokkal kell foglalkoznunk. Az a dolgunk, hogy minél erősebben kerüljünk be a parlamentbe”

 

– nyomatékosítja.

 

 

Utána el kell kezdenünk tárgyalni. Hogy kivel, azt nem mi fogjuk eldönteni. Ésszel kell gondolkodnunk, hogy mi a jó a közösségünknek, régióinknak. Mi az a legerősebb formáció, melynek részeként meg tudjuk valósítani a programunkat”

 

– érkezik a válasz a kérdésre. Ennél többet érthető módon nem lehetett belőle kihúzni.

 

Program mellé stratégia is jön

 

A találkozó folyamán szó volt arról is, hogy szeptemberben a Szövetség bemutatja a felvidéki magyar stratégiát, melyet a Selye János Egyetemről ismert Antalík Imrével készít a párt.

 

Ennél a pontnál elgondolkodtunk, hogy vajon mi szükség volt akkor Mózes Szabolcs elhibázott választási programbemutatójának. Mindenesetre megnyugodhatunk, hiszen a program mellé szeptemberben érkezik a felvidéki magyar stratégia is.

 

Fidesz és az Aliancia

 

Természetesen szóba került a Szövetség és a magyar kormány kapcsolata is. Forró elmondta, hogy a mindenkori magyar kormánnyal jó kapcsolatokat ápolnak, a Fidesszel szemben pedig soha nem mennek, „de nem biztos, hogy minden teljesen ideális, amit Orbán Viktor mond” – hangzik el részéről.

 

Forró szerint olyan helyzetbe kell jutnunk, hogy a szlovák állam támogasson bennünket, ne a magyar államnak kelljen.

 

Most jó a helyzet. A magyar kormány nemzetben és nem országban gondolkodik. És ha ez megszűnik akkor mi lesz?”

 

tette fel a kérdést a pártelnök, aki szerint nemzetben és közösségben kell gondolkodnunk a jövőkép érdekében.

Csak közösen fog sikerülni. Egymásra vagyunk utalva”

 

– zárta Forró Krisztián, aki azóta is folyamatosan terepen van, immár a sokadik hasonló rendezvényén szerepelt.

 

Gyimesi mellett tehát a pártelnök is dolgozik. Már csak a többi, 147 jelöltet kellene fenékbe billenteni, hogy elkezdhessék számolni, hol is tart a párt a parlamenti bejutást mindenképpen garantáló 160 ezer szavazatból.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.