Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

Ódor Lajos kormányfő a Pravda baloldali lapnak adott interjújában először cáfolta az energiaárak jövő évi drámai emelkedését, rögtön ezután azonban már arról beszélt, hogy a gázáraknál – ahol a háztartások költségeit az állam általánosan, mindenkire vonatkozóan tartja a piaci ár alatt – a támogatás mértéke jövőre „célzottabb” lesz – értsd: leszűkítik a jogosultak körét.

 

Ódor az interjúban arról beszélt, hogy kormánya két költségvetést fog előkészíteni. Egyet, amely megfelelő a törvény által előírt kiegyensúlyozott költségvetésnek, és egy másikat, ami realisztikusabb lesz.

 

Ódor szerint a költségvetés helyzete konszolidálására szorul, nincs elég bevétel, és túl sok a kiadás. Óvatosan kerülgette a nyugdíjak és más szociális juttatások megnyirbálásának kérdését, de azért célzott rá, hogy a nem nyugdíjakhoz kapcsolódó juttatásoknál is van mit lefaragni:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem tudom, hogy a nyugdíjakról kellene-e beszélni. Inkább egyes támogatásoknál törekszünk arra, hogy az egész rendszert megváltoztassuk. Az általánosan mindenkit érintő támogatás helyett áttérünk a valóban szegény emberek támogatására. Ez a kormányunk prioritása, a célzottabb támogatásokra összpontosítani”

 

mondta.

 

Nemrég az Árszabályozási Hivatal egy elemzésében arról írt, hogy az energiaárak művi alacsonyan tartása nem tartható fenn sokáig, és hogy jövőre akár 110 százalékkal drágulhat a földgáz, 80 százalékkal az áram. Ezzel kapcsolatban Ódor elég kétértelmű választ adott:

 

Egyáltalán nem [fenyegeti ilyen drágulás a háztartásokat]. Valami hasonlót, mint az ÚRSO, a Pénzügypolitikai Intézet is említett már (valójában az „csak” 25 százalékos gázár és 18 százalékos áramáremelésről értekezett – a szerk.). (…) Tudjuk viszont, hogy létezik egy memorandum a Villamosművekkel és dolgozunk a megvalósítási szerződésen. Az áram árát lényegében mindenki számára befagyasztják egy nagyon alacsony növekedési szinten”

 

mondta Ódor. Mi azért hozzátesszük, hogy az a bizonyos memorandum még 2022-ből való, és a mi napig nincs hozzá szerződés, mert az SaS a Heger-kormány megbuktatásával lehetővé tette, hogy a Villamosművek külföldi tulajdonosai elálljanak a szerződés aláírásától, így még mindig lóg a levegőben a lakosság számára biztosítandó, 2021-es áron szavatolt árammennyiség. És ez nem jelenti azt, hogy a nyers áram árára rakódó különböző díjak nem emelkednek.

 

Érdemes kiemelni, hogy Ódor nem azt mondta, hogy „befagyasztják az árakat”, hanem hogy egy nagyon alacsony növekedési szinten fogják tartani. Vagyis az árak emelkedni fognak, legfeljebb azon mehet majd a pénzügyi és politikai vita, hogy milyen tempóban. 

 

A gáznál teljesen más a helyzet:

 

„A gáz, természetesen, bonyolultabb kérdés, mert nincs hazai termelő, akivel tárgyalhatnánk az árakról. (…) Ez azt jelenti, a kérdés az, hogy milyen kompenzációt engedhetünk meg magunknak, és mennyire lesz nagylelkű a következő kormány. Olyan megoldást akarunk találni, hogy ez a [gázár] támogatás is célzottabb és ne általános legyen”

 

mondta, vagyis magyarul a nyomott gázárakkal kedvezményezett háztartások körének szűkítéséről beszélt.

 

„Ez jelzés azoknak a háztartásoknak is, akik megengedhetik maguknak, hogy takarékoskodjanak az energiával, csökkentsék a fogyasztásukat. De nem ez a kormány fogja megmondani, hogyan néznek majd ki a lakossági gázárak”

 

mondta.

 

„A mi véleményünk azonban egyértelmű: ha konszolidálni akarjuk a közkiadásokat és egyúttal támogatást is akarunk, akkor ez utóbbinak célzottabbnak kell lennie. Talán olyasmit javaslunk majd, amit nem minden háztartás érez meg, hanem a kedvezmény csak a legsérülékenyebb szociális csoportokat érinti majd”

 

fogalmazott.

 

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!