Nyitókép: Pál Attila archívuma

 

Mottó:  „Nem vagyok hajlandó megosztani a magyarságot, az egységet választottam, és úgy látom, hogy jól tettem.”  (Pál Attila)

 

Pál Attila, a Szövetség-Aliancia párt Most-Híd platformjának elnöke egyike a magyar emberek által régen óhajtott új politikusoknak, új arcoknak a magyar párt listáján. Kevésbé ismert személyiség, de mivel a lista előkelő, 5. helyéről indul az országgyűlési választásokon, a Körkép.sk interjút készített vele annak érdekében, hogy a választók jobban megismerjék őt, munkáját, politikai tevékenységét, elkötelezettségét, céljait. Megismerjék, mi az, amiért érdemes ma egy új arcot bent látni a parlamentben azok között, akik képviselhetik majd a magyarságot a választások után. Mi az, amiért érdemes bizalmat fektetni egy új politikus garnitúrába, köztük Pál Attilába. Nézzük!

 

 hirdetes_810x300  

Attila, mondana valamit önmagáról a Körkép.sk olvasóinak, a választóknak?

 

54 éves építészmérnök vagyok, Feleden élek a családommal, 2 lányom és 2 unokám van. Vállalkozó vagyok, immár 30 éve, jobbára a Rimaszombati járásban tevékenykedem.

 

Hogy került a politikába?

 

Több mint  10 éve, hogy belekerültem a regionális politikába Feleden, ahol már az ötödik választási ciklusban képviselő vagyok a testületben és voltam alpolgármestere is a községnek. A nagypolitikába a Szövetség-Aliancia megalakulásakor kerültem, ahol az Országos Tanács tagja lettem. Itt aztán sok új dologgal találkoztam, jóval-rosszal egyaránt. Bizony, olyan időszak volt ez, amikor sokat kellett dolgozni a magam és a barátaim elképzeléséért. Tapasztaltam az eredmények kellemes érzését, tapasztaltam a kudarcokat, és tapasztaltam azt a kegyetlen munkát, amit a kudarcok elkerüléséért kellett kifejteni.  

 

Aztán a párt Most-Híd platformjának országos elnöke lettem, ilyen minőségemben kerültem fel az elődpártok megegyezése alapján az országos választási listára az 5. sorszámú helyen.

 

 

A lista összeállítása előtti időszakban szakadt a Most-Híd platform, csaknem szétesett a Szövetség-Aliancia párt is. Hogy látta ezt az időszakot?

 

Sajnos ez így volt. Az akkori történéseknek aktív résztvevője voltam. Bizony nagyon sokat kellett tenni nekem is és a barátaimnak is azért, hogy együtt maradjunk, ne essen szét a párt. Nem vagyok hajlandó megosztani a magyarságot, az egységet választottam, és úgy látom, hogy jól tettem. Fontos, mert elfogyunk. Nem könnyű a magyarságot megosztani, de mint látjuk, mindig vannak „jóakaratúak, ügyeskedők“, akik ezt megteszik. Örülök, hogy sikerült ellenállni a kísértésnek és egységre sikerült vezetni a kollégákat.

 

Itt, nálunk a járásban nem is ment el senki a Most-Híd platformból. Összességében is csak 15 százaléka ment el a tagságnak, amit elenyésző számnak tartok, de hát értük is kár. Én a platformunk egybentartását nagyon fontosnak tartom. Eddig is igen hatékonyan sikerült megszólítanunk a roma közösségeket és a vegyes házasságban élő embereket a térségünkben, ezután is ezt fogjuk tenni. Ezek az emberek halmozott problémákkal küszködnek, érezniük kell, hogy valaki szól értük is.

 

Térjünk át a választási kampányra. A párt választási programja keretein belül melyek a prioritásként kezelt részek? 

 

Nyomon követem a párt választási programjának a kialakítását, örülök, hogy ennek a folyamatnak magam is részese vagyok, mint ahogy annak a nagy munkának is, amit a párt vezetőire ró a kötelesség. Úgy látom, a programunk követi a kampány során a választópolgároktól érkező kérelmeket és javaslatokat, amit jó dolognak tartok. Én a magam részéről a regionális fejlesztési politikára fókuszálok elsősorban. A járásunk fejlesztését, mint lemaradt járás fejlesztését törvény szabályozza.

 

Ha bekerülünk a parlamentbe, azért szeretnék tenni, hogy a hatályos törvényből fakadó fejlesztési programok kialakítása, de főleg a realizálása hatékonyabb legyen. Gondolok itt az akciótervre, az integrált stratégiai fejlesztésekre és fenntartható városi fejlesztésre. El kell érni, hogy ezek a dokumentumok foglalkozzanak a járás déli részének a fejlesztésével is. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy az északi részek fejlesztési programja zökkenőmentesebben folyik, mint a déli részeké. Sok az apró községünk, melyek lakosainak a száma nem éri el az 500-at sem.

 

A fejlesztési programok sajnos diszkriminálják őket, így azok minden részét át kell értékelni. Nagyobb gondot kell fordítani a helyi munkaerő kihasználására, az oktatásügy és az egészségügy fejlesztésére. Erre törvény van, amit addig kell fönt kihasználni, amíg a törvény hatályos. Tudatosítom, hogy ez nagymértékben rajtunk múlik.

 

 

A választási programunkban fontosnak tartom még a családpolitikát, a demográfiai fejlődés előmozdítását, úgy, mint Magyarországon van. Segítene a fiataloknak a családi fészek megteremtésében.

 

Mint építésznek, bizonyára ismertek az Ön számára az építkezési törvény már jóváhagyott változásai, amelyek jelentősen érintik a településeinket. Erről mi a véleménye?

 

Az új építkezési törvény az építkezési jogot centralizálja, az építkezési hatóság jogkörét kiveszi a települések hatásköréből. Nem szeretnék senkit megsérteni, de én ezt nem tartom szerencsés megoldásnak, az eddigi módszer talán megfelelőbb volt a községek, és ezzel a lakosság számára is. Példának okáért felemlítem a feledi dán sertéstelepet. Hiába tiltakozott a község, ha a minisztérium úgyis jóváhagyta a sertéstelep bővítését. Ezt a problémát nem láttam a programunkban, de ezzel is érdemes lesz foglalkozni, ha bekerül a párt a parlamentbe. 

 

Térjünk át a mindennapjainkba. Az utóbbi időben a sok eső áradásokat okozott Gömörben. A közösségi oldalakon láthatjuk, hogy a Szövetség-Aliancia is bekapcsolódott a községek, a károsult emberek megsegítésébe.

 

Ez így van. A legutóbb mintegy tíz községbe vittünk segítséget, építkezési anyagokat, sőt még bútort is. Támogatott bennünket a megye, a Szövetség, sőt a támogatásba a családi cégem is jelentősen bekapcsolódott. Jólesett az embereknek, nekünk is jólesett, amikor hálásan köszönték a segítséget.

 

 

Mit szeretne üzenni a végére a Körkép.sk olvasóinak és a választópolgárainak?

 

Megkérek mindenkit, hogy a magyar közösség érdekében mindenképen jöjjön el szavazni. Már nemcsak a mi, de gyerekeink jövájéről is dönthetünk. Tiszteljenek meg a bizalmukkal és a Szövetség-Aliancia listáján karikázzák be az 5-ös számot!

 

A Körkép.sk nevében köszönjük a beszélgetést és sok sikert kívánunk a választásokon!

 

Mede Géza

 

Képek: Pál Attila archivuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.