Nyitókép: SITA

 

A Szövetség-Aliancia elnökét, Forró Krisztiánt leszámítva, aki védte a Fidesz miniszterét, szinte a teljes szlovák politikai paletta megszólalt, reagálva a magyar külügyminiszter szavaira.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter szombaton reggel közzétett bejegyzésében véleményt mondott a szlovák rendőrség akciójáról, melynek keretében letartóztatták Tibor Gašpar (Smer) korábbi országos rendőrfőkapitányt. A vád ellene korrupció, a NAKA vizsgálati fogság elrendelését kéri a Smer jelöltjére. Hogy mit mondott pontosan Szijjártó, arról itt írtunk.

 

 hirdetes_300x300  

Szijjártó Péter szerint liberális hajtóvadászat zajlik Tibor Gašparral (Smer) szemben

 

Most pedig következzenek a szlovák reakciók:

 

Michal Šimečka (PS): Tartsa tiszteletben Szlovákia szuverenitását és tartózkodjon az olyan megalapozatlan nyilatkozatoktól, melyek megkérdőjelezik a szlovák rendőrség függetlenségét.

 

Mikuláš Dzurinda (Modrí – Most-Híd): Nincs rendben, amit Szijjártó leművelt, ráadásul nem először. Évek óta figyelem, hogy itt-ott provokálás történik. Sajnos a magyar kormány is provokál időközönként. Kérdés, hogy ez segíti-e vagy sem a jószomszédi viszonyokat. Amit Szijjártó mondott, az ellentmond az alapvető diplomáciai szokásoknak.

 

 Simon Zsolt (Magyar Fórum): Nem ez volt az első alkalom, hogy Szijjártó a Smert támogatta. Magyarként azt kell mondanom, hogy a gyomrom fordul fel mindettől.

 

Eduard Heger (Demokrati): A magyar külügyminiszternek nincs mit véleményeznie a szlovák rendőrségen úgy, ahogy a szlovák miniszter sem teszi ezt Magyarország viszonylatában. Ha Robert Fico Szlovákia érdekeit védené, azonnal elhatárolódna Szijjártó szavaitól. Szijjártó szavai nemcsak igaztalanok, de szembemennek a jószomszédi kapcsolatokkal.

 

Richard Sulík (SaS): Szijjártó Péter elmulasztotta a lehetőségét annak, hogy hallgasson.

 

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke szerint mindenkinek joga van a véleményére.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.