Nyitókép: RTVS

 

Richard Sulík, az SaS párt elnöke bízik benne, hogy a rendőrség bizonyítékok alapján járt el Tibor Gašpar volt rendőrfőnök letartóztatásának ügyében. Nem látja céltudatosnak a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) beavatkozását – ezt vasárnap jelentette ki az RTVS 5 perc múlva 12 c. vitaműsorában.

 

„Hogy vannak választások vagy sem, egyszerűen nem számít. Az igazságszolgáltatásnak megvannak a maga világos szabályai, ezért hinni akarom, hogy van elég bizonyítékuk, és az alapján cselekszenek”

 

– jelentette ki az SaS vezetője. A Smer jelöltlistáján szereplő volt rendőrfőkapitány letartóztatásának időzítését és módját nem tekinti a rendőri hatalom demonstrációjának, és a politikai ellenzék megfélemlítésének sem.

 

 hirdetes_300x300  

A Progresszív Szlovákia (PS) párt vezetője, Michal Šimečka sem kérdőjelezte meg a rendőrség intézkedéseit. Szerinte a rendőrség a rendelkezésükre álló információk alapján jár el.

 

„Jó, hogy a rendőrség politikai számításoktól függetlenül jár el, hiszen a törvények szerint kell cselekednie. Nem szabad, hogy tekintettel legyen arra, hogy mikor lesznek a választások, és kinek segít. Ha a nyomozónak elegendő bizonyítéka van, tanúvallomásokat gyűjtött össze, a törvény szerint kell eljárnia”

 

– mondta Šimečka.

 

Úgy véli, Szlovákiának „végre” olyan rendőrsége van, amely a törvények szerint és függetlenül jár el. Úgy gondolja, hogy a Smer vezetője, Robert Fico parancsként fogja fel a rendőrség munkáját. Ezt a következtetést az ellenzéki párt vezetőjének nyilatkozataiból vonta le, aki nemcsak a PS pártot látja a beavatkozás mögött, hanem Zuzana Čaputová államfőt és Soros Györgyöt is.

 

Fico paranoiás

 

Fico szándékosan tette fel a jelöltlistára a bűncselekménnyel gyanúsított személyeket. Šimeček szerint ez lehet a forgatókönyv. Ez alól Tibor Gašpar sem kivétel, aki ellen korábban bűncselekmények elkövetése miatt indítottak nyomozást.

 

A Smer vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy korábban 15 ügyben ítélt a Legfelsőbb Bíróság emberi jogok megsértéséről jogellenes fogva tartás miatt. Sulík szerint a vádlottak és gyanúsítottak jogainak ilyen jellegű megsértése nem fordulhat elő.

 

 „Amíg el nem ítélik őket, az ártatlanság vélelme vonatkozik rájuk” – tette hozzá, hozzátéve: ha ilyen jogsértések történtek, az hiba és kudarc volt.

 

Šimečka szerint Robert Fico paranoiás, és a hazai és külföldi „titkos erők” lázadásáról és letartóztatási kísérletéről beszél. Szerinte kötelességszegés esetén a jogállamiság eszközeire kell támaszkodni.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!